Ако се избере изведувач следната година почнува изградбата на пругата кон Бугарија

Македонската влада очекува заедно со кредиторите до крајо на годината да избере изведувач за изградба на пругата кон Бугарија, а следната година да почне и изградбата на првите две делници Куманово-Белаковце и Белаковце-Крива Паланка.

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски открива дека за првите две делници се обезбедени средства преку кредити и грантови од Европската унија од околу 200 милиони евра.

Тој открива дека изградабата сега е во застој затоа што претходната фирма ја напуштил трасата на пругата.

„Нашата најважна задача или желба на владата е да се избре сериозен изведувач за да може тие пари да ги потроши и да ги вгради во инфратсрукута. Најлошо сценариа за нас е парите да стојат по сметките и да не можеме да ги вградиме затоа што и за време на Ковид криза ако тие инфраструктурни проекти се градат парите ке влезат во најголем дел во домашните комапни и во подизведувачи затоа што сите материјални што се вградуваат најголем дел се локални материјали и работат луѓе од локланата економија“, вели министерот Бочварски во интервју за порталот zoom.mk.Според него, третата траса на пругата од Крива Паланка до бугарската граница е најтешка и најскапа, за која треба да се обезбедат над 400 милиони евра.

„Течат попстаоките за издавање на сите одобренија за да можеме ние веднаш потоа да влеземе во реализација и на третата делница. Само за илустрација за граѓаните, оваа железничка пруга има преку 30 туналеи, и преку 90 мостови. Тоа е многу тежок и комплексен терен, не се откажуваме затоа што тоа е Коридорот осум“, смета Бочварски и додава дека изградабата на пругата ќе го олесни товарниот транспорт којшто ќе им даде шанса на домашните компании да работат и да бидат поконкуретни во соработката со соседите.

Извор: zoom.mk

Претходна статија

Србија најави мерки ако Хрватска го стави ликот на Тесла на евро монетите

Следна статија

Автобус со тинејџери вратени од Халкидики, ставен во изолација поради сомнителен на ковид-19

Најново од Вести