ГРАЃАНСКО ДЕМОКРАТСКА УНИЈА-ГДУ НА САМИТОТ НА АКРЕ ВО БУГАРИЈА

Над сто истакнати европски конзервативци, бугарски министри, признати експерти во областа на безбедноста, одбраната и економијата се собраа на Самитот за слободата на Алијансата на конзервативците и реформаторите / АКРЕ /, која за прв пат се одржува во Бугарија. Меѓу учесниците во настанот беа претседателот на АКРЕ, Јан Захрадил, од „Граѓанско Демократска Партија“ на Чешка, […]

Повеќе

ИДЕАЛИЗМОТ УБИВА

Посетата на опасни места низ светот треба да биде производ на подготовка, свесност за ризикот, добра информираност и способност за критичко размислување. Треба да имаш минимум од знаење за тоа како светот ги диктира работите, за да можеш да ги разликуваш релативно безбедните од опасните месности, држави, региони, градови, населби и улици и да работиш […]

Повеќе

ДЕНЕСКА ЌЕ СЕ ЗНАЕ РАСПОРЕДОТ НА КАНДИДАТИТЕ НА ГЛАСАЧКОТО ЛИВЧЕ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ

Во текот на денешниот ден ќе се утврди редоследот на кандидатите на гласачкото ливче за претстојните претседателски избори што ќе се одржат на 21 април. Претседателот на ДИК, Оливер Деркоски потврди дека до комисијата стигнале три кандидатури и сите биле доставени од група избирачи со мининум 10 илјади потписи. Деркоски апелираше кандидатите да се се […]

Повеќе

МТСП: МЕРКАТА „ТРЕТО ДЕТЕ“ НЕ РАБОТИ-ПАРИТЕ СЕ ТРОШАТ А НАТАЛИТЕТОТ ОПАЃА

Министерството за труд и социјална политика смета дека мерката за додадок за трето дете не ги дава посакуваните резултати во зголемувањето на наталитетот. Според податоците, велат од МТСП, наталитетот во Македонија во 2010 година бил 11,8, а во 2017 година 10,5 проценти. Оваа мерка, додаваат, имало можност 10 години да се имплементира, но таа очигледно […]

Повеќе

СЛАБ И НЕЕФЕКТИВЕН МЕНАЏМЕНТ!

Слабиот и неефективен менаџмент (вклучувајќи го и во државната администрација) води до ниска мотивација, мала производителност и ниски резултати. Тоа доведува до ниски и понижувачки плати. Мизеријата резултира со економска миграција (читај евакуација). Долгото негирање и игнорирање на овие фактори и индикатори, неопходноста од соодветни мерки и решенија кулминира со денешната економска состојба: сектор по […]

Повеќе

БОГДАНОВИЌ: НЕ СЕ ОТКАЖУВАМЕ ОД МОРАТОРИУМОТ ЗА ГРАДБА ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР

-Ние не се откажуваме од мораториумот и ќе ги искористиме сите правни можности за да донесеме подобри,  нови урбанистички планови што веќе се работат и поголем дел веќе се во крајна фаза на донесување. Во моментов со правниот тим на Општина Центар и со одредени стручни лица кои ги консултираме ги разгледуваме можностите кои ќе […]

Повеќе

МИХАИЛ ТРЕНДАФИЛОВ НАНЧЕ ЈА ПОДНЕСЕ СВОЈАТА КАНДИДАТУРА- ГДУ ВЛЕГУВА ВО БИТКАТА ЗА ОХРИД

Би сакале да ве информираме дека денеска ги поднесовме документите за учеството на нашиот кандидат за градоначалник на Општина Охрид, Михаил Трендафилов-Нанче, на вонредните локални избори. Со поднесувањето на документите веќе и официјално нашата партија влегува во трката за градоначалничкото место во градот Охрид. Како партија која се залага за промена на начинот на водење […]

Повеќе

А.КОВАЧЕВ (ЕНП/ГЕРБ): ТЕШКО ДЕКА ЌЕ ЈА ПОДДРЖИМЕ ГОРДАНА СИЛЈАНОВСКА ДАВКОВА

Потпретседателот на Европската Народна Партија од редовите на ГЕРБ Андреј Ковачев вчера преку својот facebook профил ја информира јавноста дека се сретнал со Гордана Силјановска Давкова кандидат за претседател на Република Северна Македонија од ВМРО-ДПМНЕ. Ковачев во својот пост изразува жалење поради фактот што Гордана Силјановска Давкова имала многу забелешки во однос на Договорот за […]

Повеќе

НЕ Е ПО ГЛАВАТА ПО ТИЛОТ Е!

Во Прилеп денеска ги исекле палмите. Истите оние палми кои не чинеа милиони евра. Ама па што се неколку милиони за Прилеп. Ништо. Мачкина кашлица. Директорката на ЈКП Комуналец денес во изјава вика суви биле. Поради оваа причина вработените се фатија за работа и ги поткастрија односно исекоа пламите! Да не се разбереме погрешно, не […]

Повеќе

Б. ДИМИТРОВСКА ДО ПРАТЕНИЦИТЕ ОД ВЛАСТА: „МИСЛИТЕ ЛИ ДЕКА 7.000 ДЕНАРИ Е ВИСОК ЕВРОПСКИ СТАНДАРД ЗА ЛИЦЕ СО ХЕНДИКЕП?“

„Ова е срамно што се случува. Не ги почитувате препораките на Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп, а сте должни бидејќи таа не вели може и ако сака туку мора, веднаш и сега и таа е влезена во член 118 од Уставот. Мислите ли дека 7.000 денари е висок европски стандард за лице со […]

Повеќе