АТЛАНТСКИ СОВЕТ НА БУГАРИЈА: АКО РС МАКЕДОНИЈА НЕ Е ПОДГОТВЕНА ДА СЕ ОДНЕСУВА ЕВРОПСКИ, ТОА НЕ ТРЕБА ДА ЈА СПРЕЧУВА АЛБАНИЈА ДА ГИ ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ

Атлантскиот совет на Бугарија (АСБ) секогаш изјавувал дека проблемот со одложувањето на почетокот на преговорите за…

КОАЛИЦИЈА „МЕНУВАМЕ“ ЈА ПОВЛЕЧЕ ПОДДРШКАТА ЗА ДРАГАНА СПАСЕВСКА ОД „УЧЕБНИЦИ И НАСТАВА МОРА ДА ИМА“, ЗАРАДИ ПОЛИТИЧКО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ИНИЦИЈАТИВАТА

Коалицијата „Менуваме“ испрати соопштение до медиумите во коешто ја информира јавноста дека ја повлекува поддршката за…

НЕМА ЕУ СО ТИТО И ЈУГОСЛАВИЈА, ОД ТОВАРОТ НА УДБА ЌЕ МОРА ДА СЕ ОСЛОБОДИМЕ

Деновиве е ден кога оние постари генерации , генерациии во средна доба, тинелџери од 80 те…

ЕКОВ: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ИМАЛ КОМУНИКАЦИЈА СО ПРЕМИЕРОТ НА ТОГАШНОТО КНЕЖЕСТВО БУГАРИЈА

Бугарскиот историчар и главен експерт во Државниот архив на Бугарија Евгениј Еков во интервју за БГНЕС…

(ВИДЕО) М. ГРУЕВ: ПОВАЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ НАПИШАНИ ОД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ НАОЃААТ ВО МАКЕДОНСКИОТ АРХИВ

Бугарскиот историчар и прв човек на бугарската државна агенција „Архиви“ Михаил Груев, во интервју за БГНЕС…

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (4)

Пишува: Никола Стојанов Во 1955 година, во индонезискиот град Бандунг се одржува средба на 24 земји…

АМБАСАДОРОТ НА БУГАРИЈА АНГЕЛ АНГЕЛОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ВЕЧНОТО ПОЧИВАЛИШТЕ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Традиционално, на 4 мај, амбасадата на Република Бугарија во Скопје ја одбележа 118-годишнината од смртта на…

СТРАСТИТЕ ВЕЛИГДЕНСКИ

Пишува: Владимир Перев Го чествувавме Велигден, празникот на Воскресението Исусово, но и празникот на нашата верба…

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ЗА МНОГУ ГОДИНИ ВЕЛИГДЕН

Православните верници ширум светот го прославуваат најголемиот христијански празник Воскресение Христово Велигден. Верниците се поздравуваат со…

ЗА ТИТО, БЕЛГРАД, СРПСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И ЈАЗИКОТ НА ОМРАЗАТА (3)

Пишува: Никола Стојанов Се појавува нова ситуација. Исто како што Сталин беше Големиот брат на народите…