|

Бајден повторно повика на забрана на продажба на автоматското оружје

Американскиот претседател Џо Бајден повторно повика на забрана за продажба на автоматско оружје на комеморацијата во Белата куќа на првата годишнина од масовното пукање во училиште во Увалда, Тексас. Заедно со неговата сопруга Џил, тој рече дека ова е тежок ден за семејствата додека палат 21 бела свеќа во спомен на 19-те деца и двајца учители убиени од 18-годишник во основното училиште Роб.

„Важно е да се запамети, но исто така е болно“, рече 80-годишниот демократ, познат по своето сочувство кон ожалостените семејства, кои исто така изгубија мала ќерка и возрасен син. Американскиот претседател постојано бараше усвојување на „закони за разумно оружје (огнено оружје), особено забрана за многу популарни полуавтоматски оружја како што е АР-15.

„Премногу места од секојдневниот живот станаа места на криминал во Америка“, предупреди претседателот, посочувајќи дека огненото оружје сега е водечка причина за смрт кај децата во САД.

„Треба еднаш засекогаш да го забраниме огненото оружје АР-15 – јуришно оружје“, рече Бајден во Белата куќа. „Не можеме да ставиме крај на оваа епидемија додека Конгресот не донесе некои закони за безбедност на пиштоли со здрав разум што ќе ги задржат овие оружја за војна од нашите улици.

Републиканците, кои контролираат еден од двата дома на Конгресот, се противат на какво било заострување на законите за оружје.Слични Објави