|

Бугарија зазеде заслужено место во ЕУ и НАТО, што и припаѓа, изјави претседателот Бил Клинтон, кој е во посета на Софија

Бугарија зазеде заслужено место во Европска Унија и НАТО, што и го заслужува. Ова го рече 42-от претседател на САД (1993-2001), Бил Клинтон, на состанокот на Клинтоновата глобална иницијатива (ЦГИ). Тој е во посета на Бугарија на покана на бизнисменот Кирил Домусчиев.

Клинтон рече дека се радува што повторно е во Бугарија и се потсети на неговата посета на Софија во 1999 година.

Тој нагласи дека Бугарија добро се справува во однос на тоа колку луѓе се запишуваат на факултет.

Им порачуваме на луѓето дека не мора да се биде милијардер за да правиш промени, рече Клинтон, зборувајќи за работата на неговата фондација. Според него, ЦГИ ги обединува луѓето бидејќи само заедно можеме да постигнеме подобри резултати. Споделените ангажмани се подобри од индивидуалните, посочи тој.

Според него, подобри резултати се постигнуваат преку соработка наместо со конфликтни ситуации. Ако сакате најдобар резултат, потребна ви е соработка, додаде тој. Според него, демократските системи работат подобро за да се изнајдат најдобри можни решенија за авторитарните режими.

Секогаш ќе има моменти кога политичката моќ ќе се гледа на начин што ги дели луѓето – понекогаш е вистина, посочи тој. Но, според Клинтон, важно е да знаеме што сакаме да постигнеме, како да привлечеме и да имаме повеќе мислења и идеи и да ги применуваме за да работиме заедно и да постигнеме најдобри резултати.

Според него, краткорочните планови нема да им овозможат на нашите деца светла иднина, затоа мора да се најде вистинската насока што не ги дели луѓето.

Извор: zoom.mk

Слични Објави