ИЗЛОЖБА „МЕТАФИЗИЧКИ СЛИКИ“ НА ИВО ПЕЦОВ ВО КИЦ НА РСМ ВО СОФИЈА

Изложбата „Метафизички слики“ на Иво Пецов ќе биде отворена денеска, 20 октомври, во Културно-информативниот центар на…

ИЗЛОЖБА „КОСМИЧКИ БУМЕРАНГ” НА ЗОРАН АРСОВСКИ-БАБАТА ВО ИСТАНБУЛ

– Во Културно-информативниот центар на Република Македонија во Истанбул денеска ќе биде отворена изложбата „Космички бумеранг”…

ФЕСТИВАЛ „ЛИТЕРА 2020“: НАЈМЛАДИТЕ ЌЕ ГИ ИСТРАЖУВААТ РЕМЕК-ДЕЛАТА НА ДИМИТАР КОНДОВСКИ

Центарот за визуелна комуникација „Ефектива“ од 14 до 19 октомври ќе го организира второто издание на…

„БАЈКИ ОД МАКЕДОНИЈА ЗА ЦЕЛА ГОДИНА“ ПОМЕЃУ 200 НАЈДОБРИ КНИГИ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ ВО СВЕТОТ НА ПРЕСТИЖНАТА ЛИСТА WHITE RAVENS 2020

Илустрираната книга „Бајки од Македонија за цела година“ е вброена на престижната листа White Ravens, помеѓу…

ЈУБИЛЕЈ 75 ГОДИНИ „ОСТЕН“

Изложба на слики, цртежи и графики на повеќе од 200 уметници од целиот свет беше поставена…

„ВРБА“ ВО МОСКВА, А ВО ЛУКСЕМБУРГ РЕТРОСПЕКТИВА НА МАНЧЕВСКИ

Реномираниот Московски филмски фестивал го прикажува „Врба“ на Милчо Манчевски на годинашното 42. издание. Филмот е…

УБАВИНА ВО ЗВУК И СЛИКА- МАКЕДОНСКИ УМЕТНИЦИ БЕА ДЕЛ ОД ФЕСТИВАЛОТ „ENERRITMOS“ ЛАРОЧЕ МАРОКО

Во четврток (1 октомври 2020 г. ) во ресторанот „Мементо“ на историската винарија од 1928 година…

ЛИКОВНИТЕ УМЕТНИЦИ ИГОР ЉУБОВЧЕВСКИ-ЉУБАЦ И ГОРДАНА ВИНЧИЌ ЌЕ ЈА ПРЕТСТАВАТ МАКЕДОНИЈА НА ФЕСТИВАЛОТ „ЕНТРЕРИТМОС ИНТЕРНЕШНЛ ФЕСТИВАЛ”

Македонските музички уметници ”Трио Гразиосо”, М-р Кристина Палија (сопран), Д-р Невенка Дуковска (пиано), Памела Велкова (виолина)…

„ВРБА“ НА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ ВО ТРКА ЗА ЕВРОПСКИОТ „ОСКАР“

Европската филмска академија (ЕФА) денеска ја објави одлуката да го вклучи „Врба“ на Милчо Манчевски во…

ПОЧИНА ПИСАТЕЛОТ И ХРОНИЧАР НА СКОПЈЕ ДАНИЛО КОЦЕВСКИ

По кратко боледување почина писателот и хроничар на Скопје, Данило Коцевски. Погребот се одржа денеска на…