(Видео) Илиев: Бугарската политичка елита успеа по мирен пат и со дипломатски средства да ги добие своите барања

/

Младиот бугарски историчар и уредник за меѓународна политика во dividend.bg Кирил Илиев го објаснува францускиот предлог, во своето денешно гостување во бугарската

Повеќе

Томас Лебамов: Јас сум втора генерација Бугарин од Македонија во САД, патриотите од Битола и Охрид имаат потреба од нашата поддршка

/

„Браќа и сестри од Охрид и Битола, останете цврсти, ние сме со вас, ве сакаме и ќе продолжиме да се бориме“, изјави

Повеќе

(Видео) Проф. д-р Павлов: Бугарската црква треба да биде моторот во преговорите за автокефалност на МПЦ-ОА

///

Треба да се свика еден сеправославен собор, кој да реши статусот на МПЦ-ОА како автокефална црква. Моторот на такви преговори, би требало

Повеќе

(Видео) Проф. Павлов: Ги повикувам на дијалог двата синода во Софија и во Скопје, БПЦ треба да заземе поактивна позиција во однос на црквата во РС Македонија

///

Македонската православна црква би требало да биде автономна во рамките на Константинополската патријаршија или да речеме да биде автокефална, каков што е

Повеќе

(Видео) Драганов: Односите меѓу Бугарија и РС Македонија беа најдобри кога војници од АРМ маршираа на парадата за 6 мај во Софија пред неколку години

///

„На 6 мај на онаа голема парада, кога имаше чета на македонската војска. Тие млади момчиња беа пречекани со ракоплесканија. Атмосферата беше

Повеќе

(Видео) Поранешниот бугарски претседател Петар Стојанов: Бугарија требаше да даде воена помош на Украина

/

Поранешниот бугарски претседател Петар Стојанов (1997-2001) е дециден дека Бугарија требало да даде воена помош за Украина. Во своето гостување во емисијата

Повеќе