ИДЕАЛИЗМОТ УБИВА

Посетата на опасни места низ светот треба да биде производ на подготовка, свесност за ризикот, добра информираност и способност за критичко размислување. Треба да имаш минимум од знаење за тоа како светот ги диктира работите, за да можеш да ги разликуваш релативно безбедните од опасните месности, држави, региони, градови, населби и улици и да работиш […]

Повеќе

СЛАБ И НЕЕФЕКТИВЕН МЕНАЏМЕНТ!

Слабиот и неефективен менаџмент (вклучувајќи го и во државната администрација) води до ниска мотивација, мала производителност и ниски резултати. Тоа доведува до ниски и понижувачки плати. Мизеријата резултира со економска миграција (читај евакуација). Долгото негирање и игнорирање на овие фактори и индикатори, неопходноста од соодветни мерки и решенија кулминира со денешната економска состојба: сектор по […]

Повеќе

СТОПАНСТВОТО ВО „OUT“

Со влезот во НАТО и ЕУ ќе ни процвета стопанството, ќе почне забрзан раст и развој и набргу ќе ги стигнеме развиените, европски, капиталистички држави. Ветување на Владата кое повеќе од две години го слушаме, но се помалку и помалку му веруваме. А како да веруваш на некој што се што ќе каже, ќе го […]

Повеќе

НЕ Е ПО ГЛАВАТА ПО ТИЛОТ Е!

Во Прилеп денеска ги исекле палмите. Истите оние палми кои не чинеа милиони евра. Ама па што се неколку милиони за Прилеп. Ништо. Мачкина кашлица. Директорката на ЈКП Комуналец денес во изјава вика суви биле. Поради оваа причина вработените се фатија за работа и ги поткастрија односно исекоа пламите! Да не се разбереме погрешно, не […]

Повеќе

МАКЕДОНИЈА Е ВО СРПСКОТО СЦЕНАРИО

За разлика од многу политичари и аналитичари јас сепак мислам дека  сме во Српското сценарио ,последователно како нус појава на се она што го правеја Вучиќ и Груевски.Ние само се возиме на последиците од распадот на СФРЈ наваму по разни сценарија и секогаш сме биле во Српското сценарио да на крајот тие секогаш завршуваат во […]

Повеќе

СТЕВЧО ГО ЗАСЕНИ ПУТИН

Новокомпонованата русофилска маса беше во шок… ама за кратко, бидејќи апсот на Стевчо го засени фактот дека „новата мати“ на македонскиот порнонационализам излезен од болните мозоци на фановите на Ефтов и Миленко, го призна новото име на нашата земја. За мене Република Македонија ќе си остане Република Македонија, ама јас не сум политичар. Од мене […]

Повеќе

ХАВАЛА: ТРАНСФЕР НА ПАРИ ОД ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ ОРГАНИЗИРАНИ КРИМИНАЛНИ МРЕЖИ

ХАВАЛА: облик на трансфер на пари кој се почесто се користи од транснационалните организирани криминални мрежи – невидливата сенка на миграциската криза.  Ако се знае дека еден од главните мотиви за вршење на најразличните облици на криминал е профитот, тогаш исто така може со сигурност да се потврди дека главна тенденција на криминалците, а особено […]

Повеќе

ОДГОВОР НА ТЕЗАТА ЗА ДЕСНИЧАРСКИ ТЕРОРИЗАМ-ОМРАЗА СЕ КОВЕ ДОДЕКА Е ЖЕШКА

Тероризмот, како се по популарна форма на искажување политички револт, ни ги изострува сетилата на сите подеднакво. Гневот е обично меѓу првите емоции кои се раѓаат по сознание за грозоморни настани како скорешниот во Нов Зеланд, но и како многуте во последно време насекаде низ светот. И точно е дека дел од нас можат лесно […]

Повеќе

ПРЕСУДА – ВИНОВЕН!!! ВИНОВНИ СЕ!!!

Пресудата од 15.03.2019 јасно ја потврди кривичната одговорност на извршителите на насилните дела од 27 април. И видете чудо – се буни само обичниот народ –ПЛЕБСОТ. Милиони пораки на социјалните мрежи ЗА и ПРОТИВ пресудата-ама на обичните партиски војници. Изречени 211 години затвор за 16 извршители на наредбите, а 0 години за самите нарачатели и […]

Повеќе

М. ТРЕНДАФИЛОВ-НАНЧЕ: ПРЕРОДБАТА НА МАКЕДОНИЈА ЌЕ ЈА ПОЧНЕМЕ ОД ОХРИД

Кандидатот за градоначалник на Охрид од редовите на Граѓанско Демократска Унија, Михаил Трендафилов-Нанче во ексклузивно интервју за нашиот портал истакна дека преродбата на Македонија ќе почне од Охрид и тоа не е случајно. Познатиот охридски бизнисмен истакна дека за напредокот на неговиот град потребно е планско работење и визија. Што уште кажа Нанче пред камерата […]

Повеќе