(Видео) Олтарите на Бугарија: „Браќата од Зограф“
|

(Видео) Олтарите на Бугарија: „Браќата од Зограф“

Еден манастир во Света Гора ревносно го чува бугарскиот дух. Легендата вели дека тројца браќа од Охрид го изградиле манастирот „Свети Ѓорѓи Зограф“. Филмот „Браќата од „Зограф“ од документарната серија на БНТ 2 „Олтарите на Бугарија“ навлегува во легендарниот Атонски простор, каде што понекогаш се преклопуваат легенди и факти.

(Видео) Над 300 Бугари од Америка ја претставија Бугарија на Светскиот културен фестивал во Вашингтон
| | | |

(Видео) Над 300 Бугари од Америка ја претставија Бугарија на Светскиот културен фестивал во Вашингтон

Над 300 Бугари од Америка ја претставија Бугарија на Светскиот фестивал на културите во Вашингтон. Светскиот фестивал на културите се организира од меѓународната фондација The Art of Living со основач Гурудев Шри Шри Рави Шанкар.Се одржува по 4-ти пат, а ова е негова прва посета на Северна Америка. Фестивалот го проследија над 1 милион луѓе,…

(Видео) Безвременската „Притури се планината“ во изведба на Детскиот хор, Симфонискиот оркестар и Оркестарот за народна музика на БНР
| |

(Видео) Безвременската „Притури се планината“ во изведба на Детскиот хор, Симфонискиот оркестар и Оркестарот за народна музика на БНР

Погледнете го првото музичко видео на Бугарското национално радио на YouTube каналот на Бинар и на сите социјални мрежи на БНР! 50 години по првото снимање на „Притури се планината“, оваа народна песна се враќа дома со нов аранжман, нова визија и во изведба на Детскиот хор, Симфонискиот оркестар и Оркестарот за народна музика на…

(Видео) К8: Спас Ташев и Сотир Костов разговараа за патиштата пред македонско-бугарските односи по прифаќањето на т.нар. „Француски предлог“
|

(Видео) К8: Спас Ташев и Сотир Костов разговараа за патиштата пред македонско-бугарските односи по прифаќањето на т.нар. „Француски предлог“

Бугарскиот научник и публицист доц. д-р Спас Ташев и публицистот и општественик од Република Северна Македонија Сотир Костов беа гости во македонско-бугарската седенка „Коридор 8“, која се емитува во живо на Youtube секоја недела со почеток од 19 часот. Синоќа д-р Ташев и Костов одговараа на 5 прашања поврзани со т.нар. „Француски предлог“ и какви…

(Видео) Ник Стефанов од МПО, прв гостин во серијата „MPO-Talks“ на македонско-бугарскиот поткаст „Коридор 8“
|

(Видео) Ник Стефанов од МПО, прв гостин во серијата „MPO-Talks“ на македонско-бугарскиот поткаст „Коридор 8“

Поранешниот претседател на МПО „Победа“ во Торонто Ник Стефанов беше гостин во првата епизода од серијата на македонско-бугарскиот поткаст „Коридор 8“- MPO Talks. Проследете го целиот разговор со Ник Стефанов во видеото што следи:

(Видео) Георги Дјулгеров за „Мера според мера“ и една приказна за еден расцветан кипарис
|

(Видео) Георги Дјулгеров за „Мера според мера“ и една приказна за еден расцветан кипарис

„За мене тоа е поскоро „време разделно“, а не „мера според мера“. Вистинско време разделно, а не она измисленото, но во секој случај без шанси за спас, што се однесува до идентитетот“, ова на 1 март 2022 г. го изјави бугарскиот режисер Георги Дјулгеров во разговор со бугарскиот новинар Димитар Стојанович за списанието на L’EUROPEO.

„Неисцрпна чаша“- документален филм на ОСНВ Благоевград

„Неисцрпна чаша“- документален филм на ОСНВ Благоевград

Документален филм “Неупиваема чаша” на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград съвместно с Българска национална телевизия, по превенция на наркомании, 2019г.

(Видео) “Move It“ на Brass Brothers- новиот сингл за екстремно добро расположение
|

(Видео) “Move It“ на Brass Brothers- новиот сингл за екстремно добро расположение

Македонската музичка атракција Brass Brothers, како единствена музичка група кај нас во својата бранша, ни ги приредува најмаестралните забави со своите енергични настапи. Нивниот нов сингл, “Move It”, од албумот “Balkan Mayhem“, е вистинско адреналинско искуство. Оваа нумера, создадена за време на пандемијата, претставува нивен одговор на ограничувањата и стегите со кои се соочуваше човештвото….

(Видео) Пред 115 години е роден големиот бугарски композитор Марин Големинов
| | | |

(Видео) Пред 115 години е роден големиот бугарски композитор Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди, Пол Дюка и Ги дьо Лионкур, той е автор на опери, балети, симфонични и камерни произведения, които са останали в…

(Видео) „Излел е Делјо Хајдутин“ во изведба на големата бугарска пејачка Надежда Хвојнева
| | |

(Видео) „Излел е Делјо Хајдутин“ во изведба на големата бугарска пејачка Надежда Хвојнева

Речиси на секој поголем бугарски празник поврзан со историски настани се свири популарна и сакана народна музика. Станува збор за познатата песна „Излегол Делјо Хајдутин“, вклучена во 1977 година на Златната плоча на американските вселенски сонди „Војаџер“, како музичка порака од Земјата до вселената. Песната звучи во Космосот со гласот на големата Валја Балканска. Не…