| |

Денков: Илинденско-Преображенското востание е настан со особено висока историска вредност за современиот бугарски народ

2 август е симбол, на овој датум пред 120 години Бугарите во Македонија и Одринска Тракија докажаа дека идејата за демократска република во која Бугарите, Турците, Евреите ќе бидат еднакви во секој поглед, не остана да виси на бесилката со Левски. Оваа идеја им дала смисла и храброст на илјадници борци, кои ги жртвувале своите животи во име на слободата и еднаквоста меѓу сите националности. Ова го изјави бугарскиот премиер Николај Денков, на централната прослава на Илинденско-Преображенското востание во Софија, јавува БГНЕС.

„Илинденско-Преображенското востание е настан со особено висока историска вредност за современиот бугарски народ, бидејќи поривот на востаниците за слобода не бил себично националистички. Идеолошкото знаме на оваа слобода е целосната политичка автономија на Македонија и на Одринско со еднакви права, еднакви должности, еднакви одговорности и еднакви можности за развој на сите заедници без разлика на етничката и верската припадност. Слични реформи беа ветени од страна на Големите сили во Берлинскиот договор од 1878 година, но никогаш не се реализираа во Отоманската империја која пропаѓаше. Не случајно Бугарите беа движечка сила во најмасовното востание против Отоманската империја во овие земји, географските области на Македонија и Источна Тракија во тоа време беа најбројни и политички најактивен дел од инаку хетерогениот карактер на населението, бугарската содржина и изглед на востанието, како и на целото револуционерно движење во Македонија и Одринско, се препознаени од сите, од османлиските власти, од другите етнички заедници и од балканските соседи“, рече Денков.

„Големите сили, кои во тоа време љубоморно го бранеа наследството на Отоманската империја, не беа исклучок, нивните дипломати и новинари го опишаа не само растечкото влијание на Бугарската егзархија, туку сè повеќе се фокусираа на активностите на револуционерната организација, чија активност на почетокот на 20 век стана вистинска закана за Отоманската империја во тоа време“, нагласи Денков.

„Сеќавањето на обединувањето во 1885 година не е далеку, затоа и нашите и странците се свесни за природниот правец на вистината – целосна автономија на Македонија и Одринско кон последователно обединување, токму поради тоа геополитичкиот вител се сврте против востанието во летото 1903 година, а нашиот народ во Македонија и Одринско ја плаќа цената на својот стремеж за слобода со илјадници човечки жртви и со многубројни материјални и морални пустошења за да се спаси од истребување. Над 30.000 бегалци бараат засолниште во својата татковина. 2 август е симбол, на овој датум пред 120 години, илјадници бунтовници фрлија мост до основните вредности кои го движат демократскиот свет. Денес ние, нивните наследници, сме повикани да ги браниме овие вредности и да им ги пренесеме на нашите деца, кои ќе ги носат во иднината. Слава на хероите, кои ги дадоа своите животи за слободата на Македонија и Одринска Тракија“, изјави уште бугарскиот премиер Николај Денков.Слични Објави