|

Египет отвори гробница стара 4.000 години во Луксор за туристите

Египет го обнови, документира и отвори за туристи гробот на достоинствениот Меру од Средното Кралство Египет, кој стана најстарото место отворено за јавноста на западниот брег на Луксор, каде што се наоѓаат некои од најспектакуларните фараонски споменици, вклучително и долината на кралевите.

Меру бил висок функционер на дворот на кралот Ментухотеп II од 11-та династија кој владеел до 2004 година п.н.е. и кој, како и Меру, бил погребан во северната некропола Асасиф, објави министерството.

Гробницата на Меру беше обновена од полскиот центар за медитеранска археологија на Универзитетот во Варшава и египетскиот Врховен совет за антиквитети.

Постоењето на гробницата на Меру е познато од средината на 19 век, според полската египетска археолошка мисија.

Италијанските конзерватори исчистија некои од ѕидните слики во 1996 година,пренесе Индекс.хр.Слични Објави