ЕУ ќе и помогне на Албанија да ги заштити границите во случај на мигрантски бран

//

Европската унија соопшти дека е постигнат договор за безбедност на границите во случај на потенцијален прилив на мигранти. Во соопштението на Европската комисија се посочува дека договорот со Албанија,  кој е прв од таков вид во регионот, „дополлнително ќе ја подобри безбедноста на надворешните граници на ЕУ“. Договорот треба да биде поддржан од земјите-членки на ЕУ, а потоа да биде потпишан од двете страни,  пред Е вропска служба  за  гранична  контрола и  крајбрежна стража –  ФРОНТЕКС да може да врши активности и да има тимови во Албанија.

 Претходна статија

Мицкоски-Пленковиќ: Македонија и Хрватска се значајни партнери

Следна статија

ВМРО-ДПМНЕ: Не постои никаква основа политички обвинетите за настаните од 27-ми да останат во притвор

Најново од Вести