|

(Фото) За на Водно да се качат со автомобил, а да не платат паркинг – возачите ги окупираат површините за пешачење

Половина километар колона со паркирани возила на патот од Средно Водно кон Македонско село. Ваква е сликата секој сончев викенд, па оние кои тука милуваат да минуваат пеш и да подишат чист воздух се жалат на состојбата.

На и онака тесниот пат возилата едвај се разминуваат додека бараат простор да ја заземат и последната слободна површина, а пешаците се принудени да внимаваат постојано или да ја избегнуваат рутата.

Полициските возила беа забележани викендов додека минуваа покрај колоната без да реагираат.

Паркинг има на Средно Водно кој за време на викендите и празниците се наплаќа 100 денари, поради што голем број скопјани одлучуваат да ги оставаат автомобилите покрај патот.

Од Град Скопје и ЈП „Градски паркинг“ претходно објаснија дека зонското паркирање на Средно Водно било воведено за да се стави ред, односно како дел од заложбите за безбедно рекреирање на пешаците и на велосипедистите во деновите кога е најпосетено Водно.

По пуштањето во употреба на жичницата и бесплатните автобуски линии, Градот Скопје апелираше граѓаните своите возила да ги паркираат на обележаните паркиралишта и да го чуваат зеленилото и јавните површини на Водно.Слични Објави