ЃОРЃИЕВ ОД МАКЕДОНСКО-БУГАРСКАТА КОМИСИЈА ЗА ИСТОРИЈА : ОЧЕКУВАМЕ ПРОБЛЕМИ ОКОЛУ ИЛИНДЕН И ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Како ќе напредува процесот на преговори и кога ќе доаѓаме до тие почуствителни теми како што се на пример 19 век, Илинденското востание, Втора светска војна ќе се појават можни проблеми, вели Драги Ѓоргиев, директор на Институтот за национална историја и шеф на македонскиот тим во заедничката комисија за историски и образовни прашања меѓу Македонија и Бугарија.

Додава дека вакви комисии се создадени за да можат да се надминат такви проблеми, но потенцира дека станува збор само за учебниците, бидејќи комисијата не навлегува во официјалната академска историографија. (Целиот напис прочитајте го овде)