|

Град Скопје и утринава прскаше против комарци, лекарите велат нема ефект

Градот Скопје утринава ја реализираше третата фаза од авионската дезинсекција против возрасни форми на комарци. Иако ваквиот начин на заштита од комарци кај нас е традиционален и се применува секоја година, лекарите велат дека нема ефект. Епидемилогот Драган Даниловски неодамна на својот ФБ профил напиша:

„Авиодезинсекцијата во населените места, која се спроведува секоја година по неколку пати е „сизифовска“ работа, зашто, едноставно, не може да биде успешна и треба да се укине. Зошто? Затоа што ги уништува само оние комарци кои во моментот се во воздух. А, знаеме, постојат и ларви… Таа треба да се применува само во ненаселени подрачја или при елементарни непогоди.
Во населените места е потребна дезинсекција со прскање од земја. Значи, треба да се смени стратегијата. Освен тоа, од суштествена важност е да се организира јавна едукативна кампања, за граѓаните да внимаваат да немаат застојана вода во својата околина, особено оние што имаат дворови. За лична заштита, треба да се користат репелентни средства.“Слични Објави