Ирански филмови во Кинотеката

/

Филмски циклус посветен на современиот ирански филм ќе се одржи од 22 до 27 јануари во Кинотеката на Македонија.

Иранската кинематографија е една од најистакнатите светски кинематографии. Иранските филмови се препознатливи по својот реализам, непретенциозност и едноставност во изразот. Но, преку тие навидум мали приказни се рефлeктира не само иранското општество туку и некои универзални човекови дилеми. Такви се и филмовите од оваа селекција. Тоа се филмски наслови од поновата иранска продукција, од признати ирански режисери, директори на фотографија и познати актерски имиња, кои имаат значајно место во светската кинематографија и имаат освоено голем број фестивалски награди.  (Прочитајте го целиот напис овде)Претходна статија

Кривична за тетовец кој еден месец присилно држел девојка во својот дом

Следна статија

Путин и неговите луѓе се однесуваат како мафијаши

Најново од Вести