Иван Николов: Западните покраини се последната бариера пред српскиот национализам

//

Во читалиштето „Славјанска беседа“ во Софија, вечерва се одбележаа 103 години од најсрамниот диктат во бугарската историја – потпишувањето на Договорот од Неј (1919 – 2022), кобен за Бугарија и за илјадниците Бугари кои останаа надвор од нејзините граници, јавува БГНЕС.

Еден од најтажните датуми во бугарската историја е 27 ноември 1919 година, денот кога беше потпишан еден од најкатастрофалните мировни договори- Договорот од Неј. Мирен за победниците, но погубен за нас Бугарите. Според клаузулите, Бугарија е лишена од бугарски територии, вклучително и Западните покраини. 120 илјади Бугари се препуштени на судбината.

Бугарските парохии се незаконски окупирани од Српската православна црква, а првото нешто што го направила новата власт е да протера дел од бугарските свештеници, а други од нив да ги убие.

Бугарија губи 11 илјади квадратни километри територија, осудена е да плаќа воени репарации, оставена е во изолација. На Бугарија ѝ бил зададен економски, политички и морален удар.

Претседателот на Културно-информативниот центар во Босилеград, Иван Николов, ја истакна суровоста на српската асимилаторска политика и немоќта на бугарската политика.

„Ги користиме сите познати методи на борба за опстанок. Живеевме во илузија, дека можеме да ги оствариме нашите права во поранешна Југославија и денешна Србија“, рече тој и нагласи дека Бугарија сè уште нема јасно формулирана политика кон правата на Бугарите во Западните покраини.

„Бугарските приоритети беа влезот во НАТО и ЕУ, а не Бугарите во Западните покраини“, рече Иван Николов.„Речиси 95 отсто од Бугарите од Западните покраини доаѓаат да студираат во Бугарија“, изјави Иван Николов и апелираше до бугарските државници и политичари да не ги заборават луѓето од овој регион“, изјави Николов.

Сепак, тој истакна дека Бугарија во последните 20 години им дала образование на стотици Бугари од западната периферија, дала бугарско државјанство на сите што го побарале, дала хуманитарна помош итн.

Потребно е целосно преиспитување на бугарската политика кон Бугарите во Западните покраини“, категоричен е претседателот на Културно-информативниот центар во Босилеград.

Тој ја предупреди бугарската јавност за зголемениот антибугарски бран во Србија. Според него, Српската православна црква и Српската академија на науките ја менуваат историјата, а на младите Срби им се всадува омраза кон Бугарите. „Познатите имиња на српската наука отворено кажуваат дека српскиот идеал е српската држава да се протега на 40 километри од Загреб и на 20 километри од Софија“, рече Иван Николов.

Тој додаде дека во последните 7 години Босилеградско се соочува со еко-катастрофа, но нема реакција од Бугарија, а заштитата на малкуте преостанати Бугари во регионот е нешто што ги засега сите Бугари, без разлика каде се наоѓаат.

Претходна статија

Бесими: Предлог буџетот за 2023 година се темели на цврстата определба за одржување на макроекономската стабилност

Следна статија

Пукање против бугарскиот клуб „Цар Борис III“ во Охрид

Најново од Вести