|

Како 21-годишното момче имало пристап до тајните документи на Пентагон

Откако Џек Тешеира, 21-годишниот припадник на Воздухопловната национална гарда, беше уапсен вчера поради објавување на строго доверливи воени документи, прашање е како е можно таков ниско рангиран припадник на војската да има пристап до највисоко тајни документи на Пентагон.

Во документите кои протекоа на Интернет, има детални разузнавачки проценки и на сојузничките и на спротивставените армии, вклучително и оние кои се вклучени во војната во Украина, потсетуваат медиумите.

Џон Милер, судски и разузнавачки аналитичар на „CNN“, се обиде да одговори на тоа прашање. Како 21-годишник на ниска позиција во Воздухопловната национална гарда имал пристап до такви материјали?

„Треба да разберете колку се потпираме на младите луѓе во војската на кои им се дадени чувствителни работни места. Џек Тешеира работеше во разузнавачкото крило на Воздушната национална гарда. Тоа е витална и многу чувствителна работа. Тие летаат со беспилотни летала кои летаат како што се нарекува ISR мисии (разузнавачки/надзорни) за поддршка на нашите воздухопловни сили во места како Ирак, Авганистан и Сирија и обезбедуваат поддршка на тимовите за специјални операции, кои можат да бидат распоредени насекаде во класифицирани мисии“, рече Милер.

„Ова значи дека на таквите единици им треба широк пристап до разузнавачките податоци и анализи бидејќи тие би можеле да бидат ангажирани на повеќе локации против повеќе различни закани. Нивната втора мисија е да собираат разузнавачки информации во онлајн сферата, што всушност е уште поширок опсег на работа од прво“, вели тој.

„Ситуацијата е многу едноставна – претежно млади се пријавуваат на воен рок. Во армијата имаат мисија која мора да ја исполнат, но и да учат и да напредуваат. На повеќето од нив може да им се верува и се верни на заклетвата што ја дадоа. Сепак, членовите на човечката раса сè уште пристигнуваат во армиски видови, а тука се вклучени Едвард Сноуден и Челзи Менинг (кои објавија доверливи информации) и други луѓе кои даваат заклетва и потоа ги фаќаме – освен Сноуден кој избега – и тие имаат да одлежат значителни затворски казни“, вели Милер.

Слични Објави