КАЗНА ЗА РОДИТЕЛОТ АКО ДЕТЕ ПОД 14 ГОДИНИ ВОЗИ ЕЛЕКТРИЧЕН ТРОТИНЕТ

//

Возењето на електрични тротинети конечно ќе се регулира со закон. Надлежните со законски измени ќе се обидат да воведат ред во користењето на тротинетите, а за непочитување на прописите предвидени се казни до 120 евра.

Според предлог-измените во Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, МВР предлага електричен тротинет да смеат да возат само лица постари од 14 години. Ако дете под оваа возрасна граница биде фатено со тротинет, се предвидува казна за родителот од 50 евра.

Во пракса, за тротинетите ќе важат слични правила како и за велосипедистите. Тие ќе смеат да се возат само по велосипедска лента, а ако нема тогаш по тротоар или пешачка патека. Ќе мора да се движат по десната страна, а во случај да има повеќе лица со тротинети, тогаш тие треба да возат еден позади друг.Ако не се почитуваат овие правила се предвидува казна од 80 евра.

Со предлог измените, ќе се ограничи и брзината на движење на тротинетите. По велосипедската патека максималната дозволена брзина ќе биде 25 километри на час, додека по тротоар и другите патеки предвидени за пешаци тротинетот ќе мора да се вози со брзина од најмногу шест километри на час.

Претходна статија

ДАТУМ ЗА ЕУ-ИСТОРИСКА ГРЕШКА НА ЕУ?!

Следна статија

ПАЛМЕР: ПАТОТ НА МАКЕДОНИЈА ДО НАТО Е ЧИСТ

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да