Кои се всушност андартите?

/

Андартите се паравоена структура формирана од страна на Германос Каравангелис со поддршка од грчката држава, кои имале за цел етничко чистење на Егејска Македонија и нејзино целосно еленизирање. Дејствувале во текот на 19 век и во сојузништво со турскиот аскер ги малтретирале македонските селани.
Андартите извршиле големи злосторства врз Македонците. Најпрочуените злосторства се масакарот во село Загоричани и ја организирал крвавата свадба во Зелениче. Додека по Илинденското востание самиот Каравангелис ги координирал палењата на селата Черешница и Вишени, при што иннсистирал да се убијат видните дејци на ВМРО.
Во масакарот во Загоричани биле убиени 79 селани, а целото село било запалено. Овој масакар е опеан и во песната „Народе македонски“ во која се спомнува Каравангелис и андартскиот напад врз Загоричани.Најмалата жртва на Каравангелис било дете на возраст од 4 година, а најстариот дедо на 100 години.
Крвавата свадба во Зелениче завршила со 11 убиени, а ранети биле 4 луѓе.
Во 1903 година Каравангелис му платил 50 лири на Коте Христов за да го убие војводата Лазар Поп-Трајков, а фотографијата со главата на војводата ја закачил во својот кабинет.
Под притисок на андартите и Каравангелис 140 македонски села биле принудени да го признаат своето елинско потекло. Меѓутоа истите тие села откако добиле султанова амнестија повторно се откажале од Патријаршијата.
Истите тие андарти присилно иселија илјадници Македонци од Егејска Македонија до Балканските војни, но и после се до протерувањето на Македонците од Егејска Македонија.
На протестите се забележаа и грци во војнички униформи, со што се доаѓа до заклучокот дека протестот е одоброволен од официјалните грчки власти.

Извор: Патриотски Институт на ВМРО-ДПМНЕПретходна статија

Злосторствата на комунизмот треба се изучуваат во училиштата и универзитетите

Следна статија

Обединети во глупоста

Најново од Анализи & Коментари