Кој спомна пренаселеност???

/

Населението на Земјата изнесува 7,1 милијарди луѓе. Површината на Нов Зеланд изнесува 103.738 квадратни милји.

Густината на населението во Менхетен изнесува 70.517 луѓе по квадратен километар.

Ако ги населиме тие 7,1 милијарди луѓе во Нов Зеланд, густината на населението би изнесувала 68,441 лица / на квадратна милја.

Менхетн е понаселен отколку што би бил Нов Зеланд со 7,1 милијарди луѓе.

Всушност, ако кон регистрираното население на Менхетен, се додадат сите туристи и работници кои не живеат таму, тоа ќе го направи населението на Менхетен многу поголемо од регистрираните 70,517 луѓе кои живеат на една квадратна милја.Нов Зеланд ќе има повеќе слободен простор од Менхетен, и покрај тоа што целата земјина популација ќе живее на ова релативно мала дамка на политичката карта на светот.

Неколку други факти.
Само 29% од земјата е копно. Од овие 29%, луѓето во моментов живеат на помалку од 1%. Од останатите 28%, 40% се дива природа, 14% се пустина, 15% полупyстина и 9% мраз. Повеќето од преостанатите 22% се обработливо земјиште.

Кој спомна пренаселеност?

Претходна статија

Судот во Стразбур пресуди- Велија и Емел Рамковски биле притворени без аргументи

Следна статија

8 едноставни начини како да носите марама (ВИДЕО)

Најново од Истакнато