МАКЕДОНИЈА НА 17-ТИ МЕСТО НА ЛИСТАТА НА ЗЕМЈИ СО НАЈЗАГАДЕН ВОЗДУХ ВО 2020 ГОДИНА

//

Според просечната концентрација на ПМ 2,5 честички, Македонија се најде на „високото“ 17 место на листата на 106 земји со најзагаден воздух во изминатата 2020 година.

Скопје се издвојува како град со најзагаден воздух од нашата земја, кој исто така се најде на 17 позиција од сите градови.

Листата е направена од „ IQair“, швајцарската компанија за технологија на квалитетот на воздухот, кој го следи квалитетот на воздухот, и се занимава со производи за чистење на воздухот.

Од регионот, во полоша позиција е БИХ која е на 10. место, а после нас е Бугарија на 22. позиција. Србија е на 28. место, а Косово на 40. позиција.На 1. место се Бангладеш, Пакистан и Индија.

Претходна статија

„ФАЈЗЕР/БИОНТЕК“ ЈА ЗГОЛЕМУВА ИСПОРАКАТА НА ВАКЦИНИ ЗА 10 МИЛИОНИ ДОЗИ

Следна статија

ОБВИНИТЕЛСТВО: ДЕТЕТО КОЕ СЕ ЗАДУШИ ВО ПОЖАР ВО ГОСТИВАР БИЛО ВРЗАНО ЗА НОЗЕТЕ!

Најново од Вести