МЗ: Формирани се две нови комисии за туѓа нега, за Прилеп и Гевгелија

/

Министерството за здравство сооопшти дека за прв пат формирани се две нови комисии за туѓа нега (Комисија за издавање на конзилијарно мислење за корисниците на правото за надоместок за помош и нега од друго лице и надоместок за попреченост), за граѓаните на Прилеп и Гевгелија и регионот.

Покрај постоечките комисии, во државата новоформираните ќе одговорат на потребите на пациентите од овие два града, како и околните општини. Комиисјата за издавање конзилијарно мислење и наод, освен во Прилеп, ќе ги покрива и општините Крушево, Македонски Брод, Долнени и Кривогаштани, Комисијата во Гевгелија освен оваа општина ќе ги опфати и општините Богданци, Валандово и Дојран, информираат од Министерството.

Со формирањето на двете нови комисии за овие места ќе се намали периодот на чекање на граѓаните кои треба да го остварат правото на надоместок за помош и нега од друго лице. Сега граѓаните нема да треба да патуваат и нема да се изложуваат на дополнителни трошоци за одење во друго место, далеку од градот во кој живеат.Изминатиов период Министерството за здравство ги зголеми термините за разгледување на медицинската документација за секоја од стручните комисии од 200 на 280 барања месечно. Со новите комисии и зголемување на термините ќе бидат задоволени потребите и навреме ќе бидат разгледани сите поднесени барања на граѓаните, стои во соопштението.

Извор: zoom.mkПретходна статија

По образованието, се дигитализира и судството, Маричиќ вели во првата фаза опфатени пет судови

Следна статија

Пендаровски: Вакцинацијата клучен фактор за излез од кризата

Најново од Вести