|

На Твитер му се закануваат нови тужби, со месеци не плаќале на компании

Твитер се соочува со уште една тужба откако компанијата беше обвинета дека не платила за услуги за работа во канцелариите во Лондон, Даблин, Сиднеј и Сингапур.

Инфраструктурната компанија со седиште во Сиднеј, Facilitate, бара заедничка исплата на повеќе од 1 милион австралиски долари или 666.000 долари, поради долгови кои датираат од октомври минатата година, кога Илон Маск го купи Твитер.

Facilitate осигурал инсталации на сензори во Лондон и Даблин и опремување на уредите во Сингапур, додека во Австралија ја затвори канцеларијата на Твитер во Сиднеј и привремено складираше содржина од неа, според документите за случајот до кои дојде Гардијан.

Случајот беше поднесен во Окружниот суд на САД во Северна Калифорнија кон крајот на јуни. Од компанијата велат дека откако Маск го презел Твитер, социјалната мрежа не ги оспорила фактурите, туку едноставно не ги платила. Facilitate бара компензација за штетите и трошоците.

Твитер допрва треба да поднесе одбрана, а оваа тужба е само една од серијата со која компанијата се соочи откако Маск ја презеде функцијата.

„Твитер престана да плаќа кирија за некои свои канцеларии и неколку добавувачи. Твитер, исто така, откажа многу договори и престана да им плаќа на луѓето на кои им должи пари“, соопшти компанијата во тужбата.

Поради масовните отпуштања на Твитер по преземањето на Маск кон крајот на минатата година, компанијата повеќе нема оддел за односи со јавноста. Барањето за коментар за случајот испратено на поранешната е-маил адреса од Гардијан доби емотикон како автоматизиран одговор.Слични Објави