Најчистите држави во светот

/

Сегашноста на планетата за жал е проследена со зголемување на природни катаклизми, промени во времето и зајакнување на негативното влијание на човекот врз животната средина. Но и покрај сето ова постојат земји кои се издвојуваат и не го занемаруваат овој аспект на реалноста како другите. Погледнете кои земји се најчисти во светот:

4. Норвешка
Норвешка се наоѓа на неверојатни резерви на нафта и природен гас кои ефикасно ги усвојува без да ја загрози природата. Поради нафтата се должи нејзиниот постојан економски раст од Втората светска војна до ден денес. Има одличен квалитет на водата и воздухот, а пушењето во парковите, шумите и ридовите е строго забрането.

3. Шведска

78% од територијата на Шведска е со шуми (некои од нив се во делот на 28-те национални паркови) и
10% – од вода (95.700 езера). Ова богатство на природни ресурси, на кои неизбежно влијае
здравјето на локалното население, ја става земјата во првите три од најчистите земји во светот и
ја прави достоен лидер во одгледувањето на растителни површини меѓу скандинавските
претставници. Постојат многу ниски нивоа на загадување на воздухот и водата за пиење.
Заштита на животната средина, зачувувањето на животинските и растителните видови, како и ефикасната
употребата на енергијата се приоритети кај населението.

2. Швајцарија
Швајцарија пресметана врз основа на 8 еколошки критериуми како квалитетот на водата, богатството на шумите, намалувањето на пестицидите итн. го зазема второто заслужено место за најчиста држава во светот. Друг интересен факт е тоа што Цирих и Женева се во првите редови на најдобрите градови за живеење.

1. Исланд
Секако дека не е изненадување тоа што Исланд се рангира прва на ранг листата за најчистите земји во светот. Го зазема првото место благодарение на изобилството на чистата вода, мноштвото заштитени природни области и доброто искористување на геотермалната енергија.This slideshow requires JavaScript.

Претходна статија

Супер трикови за шминка (ВИДЕО)

Следна статија

Крем супа од печурки

Најново од Магазин