| |

НОВАТА ТИТУЛА НА КИМ ЏОНГ-УН ГО ПРЕДИЗВИКУВА НАСЛЕДСТВОТО НА НЕГОВИОТ ТАТКО

Одлуката на Ким Јонг-ун да стане генерален секретар на Работничката партија на Кореја можеби е мотивирана од желбата да се дистанцира од наследството на својот татко и претходен лидер на ДДРК, Ким Џонг-ил, изјави професорот Андреј Ланков од универзитетот „Кукмин“ во Јужна Кореја и експерт во меѓународниот клуб за дискусии „Валда,“ за ТАСС.

Според Ланков, севернокорејскиот државен систем има специфична карактеристика што е многу важна за пропагандата.

„Факт е дека кога почина таткото на Ким Џонг-ил, Ким Ил-сунг, функцијата претседател на КДРК му беше оставена на тој начин, правејќи го „вечен претседател“. Слично на тоа, кога почина таткото на Ким Џонг-ун, Ким Јонг-ил,  тој беше прогласен за вечен генерален секретар на Работничката партија на Кореја. Покрај тоа, неговата „вечност“ беше спомената повеќе од еднаш “, истакна тој.

Ланков особено истакна дека во септември 2020 година, во весникот „Родонг Синмун“ се појави голем пропаганден напис, во кој се пишува колку е одличен Ким Џонг-ун, а неговата „мудра одлука да го назначи Ким Џонг-ил за вечен генерален секретар“ беше спомената меѓу знаци на неговата величина .

„Така, со својата неочекувана одлука, Ким Џонг-ун му зададе сериозен удар на сопствениот татко, што не е најразумен чин во наследниот систем. На Севернокорејците долго време им беше кажувано дека имаат вечен претседател Ким Ил -сунг, вечен генерален секретар на Работничката партија на Кореја, Ким Џонг-ил, и сегашен лидер кој има посебна титула. Сепак, одеднаш, таа прекрасна шема, која постоеше 25 години, пропадна без очигледна причина “, нагласи Ланков.

Во исто време, според експертот, формалната титула на Ким Џонг-ун не е прашање на принцип, бидејќи никој не ја доведува во прашање неговата лидерска позиција.

„Одлуката на Ким Џонг-ун изгледа чудно. Всушност, тоа не менува ништо, но може да се смета како одреден предизвик за наследството на неговиот татко и желба до одреден степен да се дистанцира од тоа наследство. Повеќе од веројатно е дека таму играат улога личните амбици, како и желбата да се подигне неговиот статус од аспект на ритуалот и на протоколот “, рече експертот.

Во понеделникот, Корејската централна новинска агенција (КЦНА) објави дека на 8-от Конгрес на Работничката партија на Кореја, одржан во Пјонгјанг, едногласно е одлучено да се избере Ким Џонг-ун за генерален секретар на партијата.

Претходниот конгрес на партијата се одржа во мај 2016 година. Во тоа време, претседателот на Државниот совет на НДРК, Ким Џонг-ун, беше избран на функцијата претседател на партијата. Документите од 8. Конгрес објавени до денес не прецизираат дали Ким Џонг-ун го задржал тоа место по неговиот избор за генерален секретар и дали таа партиска функција воопшто била задржана.

Извор: Макфакс

Слични Објави