|

Нови преживеани по земјотресите во Турција, спасени по неверојатни девет дена

Продолжуваат чудата со извлекување на живи луѓе од под урнатините и по 200 часови по разорните земјотреси во Турција, пренесува ТРТ.

Татко и неговата ќерка се спасени 209 часа по трагедијата во тешко погодената провинција Хатај.

45-годишниот Рамазан Јуџел е извлечен од урнатините по 207 часа од земјотресот во провинцијата Адијаман.

Двајца браќа, Баки Јенинар (21) и Мухамед Енес Јенинар (17) беа спасени во провинцијата Кахраманмарас, каде што беше центарот на земјотресите, речиси 200 часа подоцна. Баки рече дека преживеал пиејќи протеински прав.

18-годишниот Мухамед Кафер Четин, исто така, беше спасен во провинцијата Адијаман 198 часа по земјотресите.

Рударот Илјас Ѓунеш, кој го спасил Четин, рече дека тие зборувале за работи како што се планот на куќата, каде се нејзините соби, каде спиеле и подот на кој живееле. Тие, исто така, се обидоа да откријат каде биле сите кога се случил земјотресот.

„ Мислевме дека можеби гледаат телевизија во дневната соба“, рече Гунеш, додавајќи дека Четин подоцна им кажал дека играл видео игра.

„ Додека со багер ги собиравме остатоците под нашите нозе, таму се отвори дупка и наеднаш слушнавме глас кој вели: „Јас сум тука“.Слични Објави