| |

Опозицијата во Србија ги спореди изборите за Белград со битката за Сталинград

Санда Расковиќ Ивиќ, заменик-претседател на опозиционата Народна партија, ги спореди претстојните избори во Белград со битката за Сталинград.

Таа го опиша претстојното гласање како борба меѓу Давид и Голијат, што значи битка меѓу опозиционите партии и владејачката Српска напредна партија, предводена од претседателот на државата, Александар Вучиќ.

Во политичка смисла, изборите во Белград се слични на битката кај Сталинград за време на Втората светска војна. Изборите ќе одлучат за судбината на овој ужасен режим, рече таа за весникот Danas, додавајќи дека Српската напредна партија е “шампион во поделбата на народот”.

Изборите ќе се одржат на 4 април. Народна партија го поддржува Драган Ѓилас за градоначалник на главниот град. Џилас беше поранешен водач на Демократската партија и градоначалник на градот во периодот 2008-2013 година.

Народна партија е предводена од Вук Јеремиќ, поранешен министер за надворешни работи и поранешен претседател на Генералното собрание на Обединетите нации.

Слични Објави