Oвие пет симптоми од делта сојот се јавуваат кај луѓето кои ги примиле двете дози на вакцината

Делта сојот, кој исто така е присутен во Македонија, дава различни симптоми кај луѓето кои не биле вакцинирани и кај оние кои ги „засукале ракавите“ и примиле една или две дози вакцина.

Една студија во која беа вклучени еден милион луѓе во Обединетото Кралство покажа дека симптомите што укажуваат на инфекција со делта сојот се различни отколку во раните фази на пандемија.

Најчестите симптоми на ковид-19 кај луѓето кои ги примиле двете дози на вакцината се главоболка, кивање, губење на чувството за мирис, болки во грлото и течење на носот.

Оние кои примале единечна доза на вакцина против коронавирус најчесто пријавувале главоболка, болки во грлото, постојана кашлица и кивање како симптоми на делта сојот.. Симптомите укажуваат на главоболка, треска, болки во грлото, постојана кашлица и течење на носот.

За време на студијата, луѓето кои биле вакцинирани имале поголема веројатност да пријават губење на чувството за мирис, додека оние кои не биле вакцинирани најчесто пријавиле висока телесна температура.Исто така, отежнато дишење, што беше карактеристично во првата фаза на пандемијата за време на британското истражување.

Научниците веруваат дека главната причина е возраста на заразените. Имено, според досегашните податоци, луѓето помлади од 50 години се почесто заразени со делта сојот, кои вообичаено немаат толку проблеми со дишењето.

Извор: zoom.mk

Претходна статија

МНР на Бугарија со реакција на изјавата на премиерот Заев за бугарското малцинство во РС Македонија

Следна статија

Дигитализацијата меѓу приоритетите на поддршката од Светска банка

Најново од Вести