Еврејските работнички трупи во бугарската армија- алатка против депортацијата на Евреите

//

Пишува: Силвиja Авдала, Израел Задолжителната работа како должност кон општеството и повод за мобилизација се појавила во Бугарија пред повеќе од 100

Планот на власта, вината за неуспехот во евроинтеграциите да им го префрли на македонските Бугари, нема да успее

//

Пишува: Маузер Пред две седмици во емисијата на Канал 5 „Само вистина“, се појави и сопственикот на т.н. „бугарска амбасада во Велес“

Бугарија, македонските студенти и шансата за нова Солунска бугарска машка гимназија

///

Пишува: Атанас Величков Една прекрасна вест објавена во бугарскиот информативен портал Dnes.bg вчера беше пренесена од поголем број медиуми во РС Македонија.

Повеќе
/

(Видео) Оливер Вархеји пред Милена Милотинова: Мојата врата е отворена за македонските Бугари

Погледнете го целото интервју на бугарската новинарка Милена Милотинова со еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји за емисијата „Брисел 1“ на телевизијата Bulgaria On Air. Интервјуто е снимено на 22 ноември 2022 г, пред да се случи вооружениот напад врз бугарскиот клуб „Цар Борис III“

Повеќе
  • Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. На почетокот на 1936 година на судење во

    Повеќе
  • Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Си велам сега каде ќе одам. Премногу беше

    Повеќе
  • Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Во тоа време полномошник на организацијата во Благоевград,

    Повеќе