ПОХОВАНО СИРЕЊЕ СО ПИВО

Магазин Храна
  • 500 гр. сирење
  • 3 филџани масло
  • 100 мл. пиво
  • 4-5 јајца
  • 1 филџан лебни трошки
  • 2 филџани масло
  • 2 прстофати сол

    Подготовка:
    Одделете ги жолчките од белките. Измешајте ги жолчките со пивото и постепено додавајте го брашното. Мешајте се додека не добиете хомогена смеса.Измешајте ги белките заедно со солата со помош на миксер се додека не добиете цврст крем. Потоа постепено додадете ги белките во жолчките и убаво измешајте.

    Сирењето пресечете го на правоаголници и оставете го да постои 20 минути во фрижидер. Во длабок сад загрејте го маслото. Парчињата сирење ставете ги во смесата со јајца, па потоа во лебните трошки. Кога ќе добиете златно-кафена боја извадете го сирењето и ставете го врз кујнска хартија.

    Совет: Кога ќе го пржите сирењето , пржете го на умерена температура а не на највисока бидејќи ќе се препржи.