ПРОДАВНИЦА НА ЖЕЛБИ

//

Некаде на маргините на Универзумот имаше продавница. Таблата со наслов продавници *НА ЖЕЛБИ* одамна ја немаше – еднаш во едно невреме ја зеде бура, новиот шеф не праша за поставување затоа што секој еден од нас веќе знаеше дека во оваа продавница се продаваат желби.

Но палетата на производи е голема, во продавницата е можно да се купи речиси се – големи јахти, куќи, брак, функција на заменик во големите корпорации, деца, саканата работа, убава фигура, победа во натпревар, луксузни автомобили, моќ, успех, изобилство и многу, многу други работи ..

Само не се продаваше живот и смрт – за оваа беа задолжени во главната канцеларија, која беше во друга галаксија.

Секој кој ќе дојдеше во оваа продавница (се разбира, имаше и такви кои ниту еднаш не влегоа во продавницата, остануваа дома и само си ги посакуваа желбите), веднаш прашуваат за цената на сопствените желби.

Цените беа различни. На пример, избрана работа чинеше напуштање на стабилноста и одрекување, подготвеност за самостојно планирање и развој на нивниот живот, верба во сопствената сила и одлуката за работа каде што тие сакаат а не каде што треба.

Власта ги чинеше нешто повеќе: мораа да се откажат од некои од сопствените уверувања, да знаат во се да најдат рационално објаснување, да се каже „не” на другите, да ја знаат нејзината цена (и таа треба да биде доволно висока), да им овозможи сами да кажат „јас”, да знаат како да се наметнат на други без оглед на одобрување, или неодобрување на средината во која што живеат.Некои цени се чудни: бракот може да се добие речиси бесплатно, но среќниот живот беше многу скап:  личната одговорност за среќа, способноста да се добие задоволството од животот, признавањето на сопствените желби, одрекувањето од мислењата на средината, способноста да го цениме она што го имаме, да се овозможи да се биде среќен, свеста на самодовербата, одрекувањето на бонус „жртви”, ризикот од губење на некои пријатели и познаници.

Не сите, кои дојдоа во оваа продавница, беа подготвени веднаш да ја купат желбата. Некои, гледајќи ја цената, веднаш се вртеа и излегуваа. Други застануваа и долго време размислуваа, повторно пресметуваа и размислуваа за да видат што можат си дозволат да купат. Некој се жалеа на многу високи цени, бараа попуст или прашуваа дали имаме ден на распродажба.

Но ги имаше и оние кои беа спремни да платат со целата своја заштеда и да ја добијат посакуваната желба, спакувана во убава светкава хартија. За оние помалкуте среќни кои љубоморно гледаа во другите купувачи трачареа од страна дека шефот на продавницата им е пријател и дека желбите им ги продал тек онака без никаков вложен труд. Кога газдата на продавницата го прашуваа дали се плаши од банкрот тој само ќе завртеше со главата и одговараше дека во секој момент ќе има смели луѓе подготвени на ризик одрекувајќи се од секојдневниот живот, подготвени да веруваат во самите себе, кои имаат сила и средства да си до платат исполнувањето на сопствените желби.
На вратата на продавницата повеќе од сто години стои натписот:
АКО ВАШАТА ЖЕЛБА СÈ УШТЕ НЕ Е ИСПОЛНЕТА НАЈВЕРОЈАТНО НЕ СТЕ ПЛАТИЛЕ ДОВОЛНО ЗА НЕА

Автор: Фросина КитановскаПретходна статија

КАКО УДБАШКОТО КРИЛО ВО СДСМ ГО РУШИ ЗОРАН ЗАЕВ И ОДРАБОТУВА РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ИМЕТО ДА НЕ УСПЕЕ

Следна статија

ЈА САКАШ ЛИ ТИ НЕА ПРИЈАТЕЛЕ?!

Најново од Истакнато

Историскиот музеј во Благоевград ќе претстави две монографии, за ВМРО и за улогата на активните жени во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија

Во Регионалниот историски музеј – Благоевград денеска ќе бидат претставени две монографии на д-р Елена Александрова,