| |

Проф. д-р Пламен Павлов: 24-ти мај е бугарскиот ден во Европа и во светот

Националниот празник во никој случај не може да биде елемент на пазарење. Ова е грдо и недостојно. 24 мај е државен празник. Ова е бугарскиот ден во Европа и во светот. Ова е достоен датум. Ова го истакна историчарот и професор на Универзитетот во Велико Трново „Свети Кирил и Методиј“ проф. д-р Пламен Павлов во емисијата „Бугарија, Европа и светот во фокус“ ​​на Радио „Фокус“.

Неопходен е разговор за бугарскиот национален празник, но според него тоа е веќе невозможно, бидејќи темата е многу политизирана од петтата колона во Бугарија. „Во моментов гледаме дека цела петта колона во Бугарија се активира и го брани 3 март како некој да го забранил и пречкртал. Некои политички лидери си дозволија да кажат дека тоа е наредено од американската амбасада. Можеби на нив им наредила руската амбасада да го бранат 3 март“, коментира проф.Павлов.

3 март не треба да се споредува со 24 мај, потенцира историчарот. „3-ти март никој не го прецртува од нашиот национален календар. Идејата е да се најде обединувачки празник за целата нација“, рече проф. Павлов.

Светите браќа Кирил и Методиј Бугарската црква ги прогласи за светци. Во Грција се прифатени за такви дури по Втората светска војна, истакна историчарот. Руските тврдења на Владимир Путин дека буквите доаѓаат од македонските земји се исто така длабоко политизирани, бидејќи кирилицата е создадена во Плиска под покровителство на самиот кнез Борис-Михаил. Кирилицата е бугарска азбука, не е некоја апстрактна словенска азбука“, нагласи гостинот.

Тој потсети дека темата за нов национален празник на земјата беше предмет на дискусија на крајот на минатата година на тркалезната маса организирана во Велико Трново со учество на академски претставници од БАН и од универзитетите во Софија, Шумен, Благоевград и Пловдив. Како можни датуми се разговарало и за 6 и 22 септември – Денот на Соединението и денот на Независноста на Бугарија. Меѓу предлозите бил и 20 април – датумот на избувнувањето на Априлското востание.

„3-ти март ја враќа нашата земја на мапата, иако со прелиминарен договор, кој не е исполнет. Но, 24-ти мај има уште поголеми предности – тој е празник кој се фокусира на нашата илјадогодишна историја. Прогласен е за Ден на Светите браќа, уште во Првото бугарско царство. Се одбележувал од нашите предци во Средните векови, во времето на Османлиската империја. Во 1813 година е регистрирана и првата понова прослава во градот Шумен, на 24 мај како Ден на Бугарите и на азбуката. Да потсетам и на тоа што прават Најден Геров и Јоаким Груев во Пловдив и како тој ден станал национален празник пред да се возобнови бугарската држава“, истакнува проф. д-р Павлов.Слични Објави