|

„Рече дека ќе не убие, ние го викнавме да пиеме“, преживеан од масакрот во Младеновац раскажа за ужасот

Н.М.(17) од смедеревското село Мало Орашје беше ранет од Урош Б.(20), кога на 4 мај вечерта извршил масакр при што уби осум млади на возраст од 15 до 25 години, а рани 14 други.

Во тоа пукање со куршум во страната над колкот бил погоден Н.М. Откако бил опериран во болницата во Смедерево, тинејџерот во средата бил пуштен на домашно лекување.

– Отидов во училишниот двор со Л.М., Ј.Р., М.М. и А.М.. Тоа беше нашиот тим. Не покани М. затоа што сакаше да слави што станал вујко. Се собраа повеќе луѓе и некој ми предложи да се качиме, кај споменикот, до фудбалското игралиште да запалиме оган. Тоа е она што го направивме. Седевме и пиевме пиво. Околу 11:30 дојде тој од Дубона и рече: Легнете, ќе ве убијам сите. Никогаш порано не сум го видел. Отворајќи ја вратата на автомобилот од страна на патникот, извади пушка, за која јас мислев, а верувам и други, дека е пластична и дека е некаква лажна. Се пошегувавме, односно се смеевме и му рековме: „Ајде да пиеме“, а тој почна да пука. Куршумите зуеја, а мртвите другари ми изгледаа како свеќи“, – раскажува Н. за ужасот што ја обви Србија во црно.

Овој млад човек бил решен да трча и да се обиде да си го спаси голиот живот, а не ни почувствувал дека е застрелан додека не се сопнал трчајќи низ теренот.

– Не знам ни како побегнав. Трчав колку што ме носеа нозете. Трчав преку теренот десно од игралиштето и се сопнав од нешто и кога паднав ги закопав прстите во раната и дури тогаш сфатив дека сум ранет од куршум. Не чувствував болка иако прстите ми беа крвави и облеката натопена во крв. Еден пријател кој ме најде, ме донесе ранет во мојата куќа. Ги разбудив татко ми и мајка ми и ме однесоа во болница и по пат ја дознав најтажната можна вест дека моите пријатели и соседи се засекогаш избришани од земјата и дека нивните куќи- изјави повреденото момче за српска „Република“.Слични Објави