Рехабилитацијата на магистралниот пат Куманово – Страцин влегува во завршна фаза

/

Вицепремиерот задолжен за борба против корупцијата, Љупчо Николовски, заедно со министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, денеска ја пoсети локацијата каде што во тек е рехабилитацијата на магистралниот пат Куманово – Страцин.

Рехабилитацијата е поделена на две фази.

Првата фаза е од Куманово до село Војник, во должина од 15,2 километри, во вредност од 4,7 милиони евра. Рехабилитацијата на оваа фаза завршува во јуни в година. Втората фаза е од село Војник до Страцин, во должина од 16,6 километри, во вредност од 7,2 милиони евра, пари обезбедени преку Јавното претпријатие за државни патишта. Овој дел е веќе во завршна фаза и според динамиката се очекува во текот на следниот месец да биде комплетно завршена, беше посочено на денешната посета.

„Како дел од паневропскиот Коридор 8, доизградбата и модернизацијата на магистралниот пат Куманово – Страцин е од витално значење не само за овој регион туку и за целата држава. Поврзувањето на локалните и регионалните патишта со главните коридори за поврзување со соседните земји, а со тоа и со земјите од Европа, е наш стратешки приоритет! Токму овој коридор е во фокусот и на Европска Унија и е вклучен во економскиот и инвестициски план на Европската комисија за Западен Балкан, вклучително и за Северна Македонија“, истакна Николовски.

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, посочи дека изградбата на капиталните проекти се врвен приоритет.„Заклучно со третитот квартал, реализацијата на капиталните инвестиции се движи над 68 % од основнот буџет на Министерството, што покажува силна динамика во изградба на патиштата, водоводните и канализациските системи и гасификацијата. Тоа ни дава право да испорачаме силна реализација на капиталните проекти до крајот на годината“, рече Бочварски.

Извор: temite.mk

Претходна статија

Досега 625 граѓани примиле трета доза вакцина против Ковид-19

Следна статија

Стоев до Брегу: Бугарија ја поддржува европската интеграција на Западен Балкан

Најново од Вести