Салвадор Дали: „Политиката е вицот на историјата“

/

Денеска ја одбележуваме 29-годишнината од смртта на големиот уметник Салвадор Дали. Шпанскиот ликовен уметник остави зад себе над 1500 слики и илустрации за многу книги. Автор е на светски познати дела од областа на културата од ликовната уметност до неговите филмови и книги.

Да се ​​потсетиме на некои од најимпресивните мисли на Салвадор Дали!

“На шест, сакав да бидам готвач. Во 7 сакав да бидам Наполеон … И оттогаш сум уште поамбициозен. ”

“Грешките скоро секогаш се добра работа. Никогаш не се обидувајте да ги поправите. Напротив, размислете за нив, разберете ги добро. Само после тоа ќе можете да ги процените. ”

“Има само една разлика помеѓу мене и лудиот. Лудиот мисли дека е во ред,  и ја знам дека сум луд “.

“Интелигенцијата без амбиција е како птица без крилја”.“Уметникот не е оној кој се инспирира, туку самиот инспиратор”.

“Сите мои напори, секој ден и крајот на денот, имаат за цел едно: да се биде Салвадор Дали”.

“Големата трагедија што ја нарекуваме модерна уметност”.

“Јас не земам дрога. Јас самиот сум дрога “.

Претходна статија

Полнети ѓевреци со кашкавал

Следна статија

Норвешка реклама ни го покажува животот за 60 секунди

Најново од Истакнато