| |

Следното рочиште за случајот против Љупчо Ѓорѓиевски во Битола ќе се одржи на 9 октомври; Меѓу сведоците на обвинителството е и Ламбе Алабаковски

Со распит на сведоци на обвинителството, започна судското рочиште по предметот против претседателот на веќе избришаното здружение КЦ „Иван Михајлов“ – Битола Љупчо Ѓорѓиевски по чл. 394-Д од Кривичниот законик на Република Северна Македонија „за ширење расистички и ксенофобични материјали по електронски пат“, јавува БТА. Меѓу сведоците на обвинителството беше и Ламбе Алабаковски, кој беше осуден за палење на вратата на Центарот за култура „Иван Михаилов“ во Битола, но тој ќе биде сослушан на следното рочиште.

Во овој случај има две обвиненија – за говор на омраза и за ширење ксенофобија и расизам преку објави на Фејсбук страницата на здружението, изјави за БТА адвокатот на Ѓорѓиевски, Насер Рауфи, кој предложените сведоци ги оцени како парадокс.

„Тоа се сведоци кои се директни учесници во протестите против клубот „Иван Михајлов“ во Битола, па дури и Ламбе Алабаковски, кој беше осуден за подметнување пожар на клубот. Јасно е дека овие сведоци се субјективни“, посочи Рауфи по рочиштето. .

Еден од сведоците – претседателот на Сојузот на борците од НОБ на Македонија 1941-1945 година – Битола зборуваше за ознаките „крволок“ за Иван Михајлов запишани во документите од АСНОМ во 1944 година. Тој призна дека не ги прочитал лично објавите на Фејсбук профилот на здружението, но кога му кажале за нив „почуствувал гнев“. Другиот сведок – полицаец кој напишал книга во која го истражувал еврејското наследство во Битола, одговарал на прашања во кој дел од градот живееле Евреите во Битола, особено дали има еврејски куќи на улицата каде што сега се наоѓа седиштето на веќе затворениот клуб „Иван Михајлов“.

„Од распитот на овие двајца сведоци не произлезе дека Љупчо Георгиевски е сторител на она за што се товари. Тоа беа објаснувања на лаици кои немаат надлежност на историчари или научни работници, а обвинителството немаше објаснување зошто овие двајца сведоци беа повикани“, рече Рауфи.

Адвокатот на почетокот на рочиштето побара да му бидат доставени доказите против Љупчо Георгиевски, бидејќи тоа досега не е сторено.

Според неговите зборови, однапред му биле познати цитатите на Иван Михаилов, изложени во просториите на Центарот за култура, „што е логично, бидејќи здружението го носи неговото име и е официјално регистрирано во тоа време“. Што се однесува до објавите на Фејсбук страницата на здружението, според Рауфи, тоа се коментари од различни луѓе, кои како администратор Ѓорѓиевски не можел да ги спречи да бидат напишани.

„Очигледно, ова е несфатливо и неподдржано обвинение. Има една стара поговорка дека ако политиката влезе во судот низ врата, вистината мора да излезе низ прозорецот“, рече адвокатот Рауфи.

Во текот на рочиштето, судијата забрани користење на мобилни телефони, фотографирање или снимање во судницата. По распитот на вториот сведок, рочиштето беше одложено, а следното рочиште е закажано за 9 октомври.

По рочиштето, Георгиевски рече дека не е загрижен оти целта на тужбата е „да се вратат оние црни времиња од 1949 година кога слободното изразување било казнувано со закон“.Слични Објави