|

Собрани 38.555.035 денари за настраданите од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија

Црвениот крст на Македонија соопшти дека се собрани 38.555.035 денари за настраданото население погодено од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија.

Црвениот крст наредната недела ја доставува и третата пратка за настраданото население погодено од катастрофалниот земјотрес во Турција. Поради големиот интерес на граѓаните, Црвениот крст ја подложува хуманитарната акција до 15.3.2023 година.

Сите заинтересирани правни субјекти и граѓани може да донираат парична помош на:

· сметката на Фондот на солидарноста на Црвениот крст на РСМ: 300000001327966, даночен број: 4030984271620 АД Комерцијална банка со назнака: помош за населението во Турција и Сирија;

· како и да се донираат 100 денари со повик на телефонските броеви 143 400 на „Македонски телеком“ и „А1“;

· за донации на средства во странска валута:

NAME OF THE ORGANIZATION: RED CROSS OF THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIAN

BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE

BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA

BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11

SWIFT CODE: KOBSMK2X

IBAN CODE: MK07300701000001228

Правните субјекти и физичките лица, освен финансиска помош, може да донираат и материјални добра во согласност со приложената листа на потреби за помош на настраданото население, упатена од страна на турската држава и турската Црвена полумесечина:

Зимски семејни шатори
Ќебиња
Греалки на струја/плин
Церада (постилка за на земја)
Церада (зимска)
Вреќи за спиење
Столови на расклопување (се претвора во кревет)
Креветчиња на расклопување
Фенер на соларно напојување
Кујнски сетови
Храна и средства за хигиена (според стандардите за хуманитарна помош)

Задолжително сите донирани артикли да бидат нови. Приоритет да се става на зимски семејни шатори, церади, вреќи за спиење, ќебиња.Слични Објави