|

Сопругата на Марјан од „Доказ“: „Му се закануваат, а тој е мирен“; директорот на затворот: „Неточно, не е лишен од ништо“

Маја Стаменковска, сопруга на Марјан Стаменковски, уапсениот сопственик на „Доказ М“ кој е во притвор, се жали дека врз него се врши тортура во истражниот затвор во Шутка. Таа за „Макфакс“ посочува дека директорот на затворот му упатувал закани, додека, во поплака испратена до директорот Филип Андов, посочува дека управата и вработени го правеле тоа. Стаменковска посочува дека во затворот се изживуваат со нејзиниот сопруг.

„Го преместуваат од една во друга соба, без некоја причина. Мирен си е човекот, не прави никакви проблеми. Во притвор е, нели… Му се заканува директорот цело време, оди кај него во соба и му вели: ‘Ќе видиш што ќе ти се случи’.. Не му ги даваат лековите, облеката, јадењето што ќе му однесам. Едноставно се изживуваат со него. Го ставиле со наркоман во соба. Нема потреба од тоа. Вознемирена сум многу“, вели Стаменковска за „Макфакс“.

Директорот на истражниот затвор „Скопје“, Филип Андов негира било какви закани и тортура. Андов за „Макфакс“ вели дека условите во кој престојува Стаменковски се исти како за сите, важат истите правила како и за други затвореници, а наводите за тортура вршена од вработени ги проверил – но не воочил прекршување на никакви процедури. Прашан дали досега е повикана и Брза помош, тој потврдува и додава дека наодите на лекарите биле во ред.

„Правилата кои важат за сите затвореници и притвореници, важат и за посоченото лице. Апсолутна невистина е дека тој бил мета на било каква тортура, од било кого. Условите во затворот ‘Скопје’ се исти за сите, далеку подобри и похумани од порано, а нема ниту ќелии за привилегирани или казнувани како што наведувате вие. Во однос на доставување на работи од надвор – затворот има правилник кој мора да се почитува. Ниту еден затвореник, па ниту посоченото лице, не е лишено од ништо што му следува како право. Во однос на тврдењето дека јас како директор сум му вршел притисоци, истото го негирам во целост, дотолку повеќе, што јас денеска добив допис во кој се наведува дека вработените му правеле тортура, а од мене се бара да реагирам. По проверката, не се утврдува дека некој од вработените направил нешто спротивно на своите надлежности, а постапено согласно законите прописи и процедури“, вели Андов за „Макфакс“.

Стаменковски е петти ден во притвор како осомничен дека сторил кривично дело уцена, пиратерија на аудиовизуелно дело, две кривични дела – ширење расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем и кривично дело злоупотреба на лични податоци.

„Притворот е предложен бидејќи на товар на осомничениот му се ставаат повеќе кривични дела сторени од позиција сопственик на интернет-портал преку кој, искористувајќи познанства и релации со разни профили на лица, преземал противправни дејства во континуитет, што упатува дека ќе ги презема и во иднина доколку не му биде определена мерка притвор и биде оставен да се брани од слобода“, соопшти скопското Обвинителство.

На Стаменковски му е одреден притвор од осум дена.

Претходно, „Макфакс“ објави дека сопственикот на „ДоказМ“, Марјан Стаменковски, пред судијата Пајазит Пајазити во Кривичниот суд, каде му е одредена мерката притвор, негирал вина за четирите кривични дела меѓу кои е и уцена.

Слични Објави