|

Традицијата да се одлагаат рочиштата за Канческа-Милеска продолжи, сега вештак не можел да дојде на судење

Судењето за „Тендери“ каде обвинета е Елизабета Канческа-Милевска одново се одложи. Откако стигна супервештачењето од Бирото за судски вештачења, сега на рочиште не се појави вештак кој требал да сведочи. Судијата Осман Шабани кој пет години суди но никако да го доведе судскиот процес до крај, ново рочиште го закажа за 23 дена.

„Расправата е одложена за 31.03.2023 година со оглед да едниот од трите вешти лица бил спречен да дојде на денешната расправа“, велат од Кривичен суд за „Макфакс“.

Бирото за судски вештачења го држеше предметот „Тендери“ повеќе од пет месеци. Ова доведе и до низа одложени рочишта. Тие направија супервештачење поради две спротивставени вештачења. Предметот се суди половина деценија.

Ако се види хронологијата на рочишта, досега, предметот пет пати се судел одново поради протек на 90 дена од последно одржано рочиште. За предметот, од „Коалиција за правично судење“ во анализа забележува дека честото започнување на главната расправа одново за овој предмет е откако беше завршен процесот на промена на Уставот во Собранието, а тогашната пратеничка Канческа-Милевска гласаше „за“.

„По уставните измени во јануари 2019 година, а согласно податоците од спроведениот судски мониторинг од страна на Коалицијата, се констатира дека главната расправа има започнато дури 4 пати одново – два пати поради промена на член на судечкиот совет и два пати поради проток од 90 дена. Тука вреди да се напомене дека од октомври 2021 година судењето имаше континуитет во изведување на доказите се додека во април 2022 година судот не издаде наредба да се изготви супервештачење бидејќи вештачењата на странките се контрадиктори и имаат недоречености“, се вели во анализата.

Според обвинението, пред да се објави оглас за доделување договор за јавна набавка и пред да се спроведе постапката, спротивно на Законот за јавните набавки пред да се донесе одлуката за потребата од јавна набавка, Канческа-Милевска преку разговори со генералниот директор на градежното претпријатие „Бетон“ од Штип наложила да се продолжи со работа на Музејот, каде што се изведувале градежни работи по претходно склучен договор за јавна набавка.

Се тврди дека ексминистерката наложила да ги изведат и сите работи што произлегувале дополнително и кои не биле опфатени во договорот за јавна набавка и во анексите, со што немало да се чекаат дваесетина дена за спроведување на новата јавна набавка. Канческа претходно договорила преку второобвинетата во Комисијата за јавни набавки, кога ќе се објави огласот, договорот да го добие „Бетон“ од Штип.

СЈО го поведе случајот, а сега Обвинителството за гонење организиран криминал тврди дека тројцата обвинети (ексминистерката и двајца членови на комисијата за јавни набавки) ја злоупотребиле службената положба и овластувањето.Слични Објави