УЈП: До 15 март да се пријават дополнителни приходи во 2017

//

Управата за јавни приходи ги повикува граѓаните до 15 март да поднесат Годишна даночна пријава доколу во 2017 година оствариле дополнителни приходи во земјата и од странство.

Како што информираат треба да се пријават приходи остварени по основ на награди, бонуси и други надоместоци од работен однос, кирии (издавање на имот – закуп или подзакуп), авторски права и права од индустриска сопственост, дивиденди, учество во добивката и камати по заеми дадени на физички и правни лица, капитални добивки од продажба на учество во капитал и недвижен имот, добивки од лотариски игри на среќа, електронски игри на среќа, наградни игри и интерактивни игри на среќа, во износ поголем од 5.000 денари по поединечна добивка, приходи од игри на среќа преку специјализирани странски интернет страници, приходи од интернет на пример е-трговија, услуги извршени преку специјализирани страни, поставување реклами на сопствени интернет страни, прогнози – дојави на типови за спортски натпревари, лични примања од странство за активности поврзани со работењето во Република Македонија, работно ангажирање во амбасада, во меѓународна организација… и други дополнителни видови на приходи, остварени надвор од редовната плата или пензија.

Годишната даночна пријава (ПДД-ГДП) може да се преземе од веб страницата на УЈП и да се поднесе во даночните шалтери, преку пошта или електронски.Од Управата потсетуваат дека со цел навремено приспособување на новиот начин на пријавување, пресметување и плаќање на персоналниот данок на доход псекој граѓанин да се регистрира на системот е-Персонален данок.

Претходна статија

A1 ON: ВИДЕО: Нимиц се сретна со Заев и Иванов

Следна статија

Мадрид: Косово може да стане дел од ЕУ само како српска покраина

Најново од Вести