| |

(Видео)Клучни одлуки на 101 Конгрес на МПО – важен чекор во борбата против македонизмот

Македонската патриотска организација прослави еден од своите најуспешни и најзначајни денови во својата понова историја. На вториот и најважен ден од Конгресот на МПО, Централниот комитет на партијата донесе три важни одлуки – дозвола за изнаоѓање средства и ресурси за дигитализација на архивата на МПО, со што ќе се занимава чаптерот „Пирин“, дозвола да објавува написи во весникот „Македонска трибина“ на чист бугарски јазик и измени во статутот, кои гласат: „Во 1922 година македонските Бугари ја создадоа организацијата МПО“.

Беше избран и нов ЦК и нов претседател на организацијата.

Најголемата иселеничка организација на Бугарите во светот ја прославува својата 101-годишнина во Колумбус, Охајо. БГНЕС е медиумот што го покрива настанот и известува за тоа што се случува на конгресот.

МПО е основана од бегалци од сите делови на Македонија во Форт Вејн, Индијана, во далечната 1922 година. Организацијата го одржува својот Конгрес веќе 101 година, а оваа година настанот се одржува од 1 до 3 септември.

101-от Конгрес на МПО започна со поздрави до делегатите и гостите на настанот, размена на поздрави и разговори помеѓу членовите.

Вториот ден е најважниот на Конгресот на МПО, а на него се разговараше за важни теми како што се дигитализацијата на архивата на ИПО, прием на член на МПО Пирин во Централниот комитет на организацијата и објавувањето на дел од написите во главниот орган на МПО „Македонска трибина“ на бугарски јазик.

Забележавме неколку победи и еден прилично тежок пораз“, изјави за БГНЕС претседателот на чаптерот МПО „Пирин“, Красимир Костов.

„Најважно беше да внесеме човек во Централниот комитет, контролното тело на нашата организација. Така, би му дале моќ на Централниот комитет да раководи и да одлучува. Кога немаме човек во ЦК, ние сме слепи. Така во последната година беа донесени одлуки во чие носење ние немавме никаков удел, а немаме и никаков удел да го спречиме донесувањето на одредени одлуки“, горко додаде тој.

За жал, одлуката беше отфрлена од членовите на ЦК.

Но, остварените „победи“ не се од помала важност и клучни за идното функционирање на организацијата.

„Успеавме да добиеме дозвола да најдеме средства и ресурси за дигитализирање на архивата на МПО, што е многу важно затоа што условите во кои се наоѓаат сите документи, кои главно се на хартија, се такви, што тие не можат да се зачуваат. Изминативе 3 години во ЦК на МПО се зборуваше дека нешто ќе се направи, но ништо не се случува“, рече Красимир.

„Другото достигнување беше тоа што успеавме да ги убедиме да имаат барем една статија во весникот „Македонска трибина“ на бугарски јазик, кој до 1991 година излегуваше на чист бугарски и оттогаш е само на англиски јазик. Така, ќе покажеме благодарност за она што го направиле луѓето пред нас“, додаде тој.

Според него, ова ќе им овозможи на сите да имаат пристап до оваа архива, а не да се водат од тоа што одреден медиум го кажал или што се учи во училиштата, „бидејќи сите знаат што се учи во училиштата во Македонија во денешно време“.

„Ова ќе им даде пристап на сите да видат што било МПО, за што се бореле, кој го создал МПО – дека тоа е бугарска организација, создадена од бегалци од Македонија во Америка“, вели воодушевено претседателот на чаптерот „Пирин“.

Другата „мала победа“, според неговите зборови, е тоа што се направени измени на статутот. Во него пишува: „Во 1922 година македонските Бугари ја создадоа организацијата МПО“.

„По повеќе од 100 години Бугарите во Македонија се уште се бркани, дискриминирани, малтретирани, тепани – тоа се случува од нашето ослободување од турското ропство до денес“, негодува Красимир Костов. И тој заклучува: „Нашата цел, како и целта на МПО, отсекогаш била да го објавиме ова јавно. Затоа дојдовме во Америка, бидејќи во Америка има слобода на говор, можете да кажете што сакате, а тоа го правеле и луѓето кои ја основале МПО“.

Позицијата на чаптерот „Пирин“ наоѓа свој бранител во лицето на претходниот претседател на МПО, Ник Стефанов.

„Гласав за предлогот на чаптерот Пирин, граѓани на други земји да имаат право да бидат членови на Централниот комитет. Мислам дека се во право. Но, мнозинството од оние што гласаа беа против и предлогот не се изгласа. Реков дека треба да им дадеме глас на нашите членови надвор од државата и следната година повторно ќе се вратиме на ова прашање. Решавањето на прашањето треба да биде да се даде глас на оваа група“, изјави тој за БГНЕС.

Ник Стефанов ја објасни и својата визија за мисијата на организацијата.

„Целта на МПО е да се зачува наследството, идентитетот и бугарските корени“, рече тој.

Друга мисија на организацијата му е важна на Грег Чачов, член на ЦК и претседател на чаптерот „Свобода“.

„Важно е да се разбере кои сме ние Македонците и Македонците Американци. Моите деца и децата на другите иселеници заслужуваат да знаат кои се нивните баби и дедовци и низ што поминале“, рече тој.

Чачов е уверен дека организацијата се движи во вистинската насока.

„Велат дека многу луѓе си одат од организацијата. Не е така. Тука сме, секоја година, и ќе продолжиме да бидеме. Затоа што е важно да се задржат овие идеали“, заклучи тој.

Денеска беше и денот кога МПО го избра својот нов Централен комитет и нов претседател.

За претседател на Македонската патриотска организација е избран Метју Стефанов, син на претходниот претседател Ник Стефанов. Новите членови на ЦК се Стив Протоѓеро од чаптерот „Костур“ Форт Вејн, Себастијан Лебамов – внук на поранешниот претседател на МПО и поранешен уредник на „Македонска трибина“ Иван Лебамов, Стив Петров е реизбран за член на ЦК и Енџи Чачов – ќерка на претседателот на чаптерот „Свобода“, Грег Чачов.

„Многу сум возбудена од фактот што ќе бидам дел од тоа. Јас сум потомок на иселеници од 4 колено и се надевам дека ќе го направам моето семејство да се гордее со мене“, изјави Енџи Чачов пред камерата на БГНЕС.

Нејзиниот дедо е еден од основачите на МПО. И можеби токму во негово име нејзината мисија е: „Да го зачува она што е направено во овие 101 година и повторно да го врати на идната агенда, да привлече повеќе млади луѓе и едноставно да го зачува наследството“, вели таа.

Вечерта од вториот ден од конгресот на ИПО беше посветена на забавата на стотитиците гости со автентични песни и ора, импровизираната пица забава за сите делегати и таканаречениот Носталгичен Songfest, каде се пееја песни на бугарски јазик – песни оставени како наследство од родителите, бабите и дедовците на сите присутни на 101-годишнината од основањето на Македонската патриотска организација.

На настанот присуствуваа истакнати членови и активни личности поврзани со Македонската патриотска организација, вклучително и домаќините од МПО клубот во Колумбос во лицето на Грегори Чачов, Канаѓанец, потомок на македонските Бугари и претседател на чаптерот Свобода, Ник Стефанов, поранешен претседател на МПО , како и многу претставници на македонските Бугари од новата емиграција во Северна Америка. Официјален гостин на настанот е генералниот конзул на Бугарија во Чикаго Светослав Станков. Меѓу официјалните поканети е и извршниот директор на Агенцијата БГНЕС, Петар Колев. Присутни се повеќе од 400 претставници на потомците на бугарската емиграција од географскиот регион Македонија.Слични Објави