ВМРО-ДПМНЕ: Филипче да не седи со вкрстени раце и да ги усвои мерките против делта-сојот

/

Делта сојот на ковид-19 вирусот е веќе присутен во Македонија, сите држави воведуваат поригорозни контроли, само владата на СДСМ кај нас се однесува ноншалантно, обвини партијата на Христијан Мицкоски.

Филипче да не седи со вкрстени раце и да ги усвои мерките против делта сојот на ковид-19, порача опозициската ВМРО-ДПМНЕ преку соопштение.

„Делта сојот на ковид-19 вирусот е веќе присутен во Македонија, сите држави воведуваат поригорозни контроли, само владата на СДСМ кај нас се однесува ноншалантно. Наместо да го преспијат летото и да се разбудат во хаотична и пеколна есен со многу заболени и голем број на смртни случаи, време е за мерки кои ќе го контролираат влезот во државата и ќе го ограничат просторот за ширење“, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ ги предлага следните мерки:

 1. Професионализација на Комисијата за заразни болести;
 2. Забрзување на вакцинацијата против Ковид-19;
 3. Зголемување на контролата на границите;
 4. Достапност на тестирање за Ковид-19;
 5. Јасен и прецизен „Бел план” за здравствениот систем при нов бран на Ковид-19;
 6. Зголемување на достапноста за рендген и лабораториските анализи за пациенти со Ковид-19;
 7. Актуелизирање и обновување на протоколите за третман на Ковид-19;
 8. Мапирање на здравствениот персонал;
 9. План за пациентите со останати дијагнози;
 10. Мапирање на здравствените капацитети;
 11. Одредување на болници посветени за Ковид-19;
 12. Мапирање на постоечката функционална апаратура;
 13. Достапност на соодветен третман за пациенти со Ковид19;
 14. Достапност на лична заштитна опрема ;
 15. Пост-Ковид центри за пациенти коишто прележале Ковид-19;

Претходна статија

Мицкоски: Се додека сум во ВМРО-ДПМНЕ, Преспанскиот договор нема да биде завршена работа

Следна статија

Објавена листата – еве каде ќе може да се искористат ваучерите за одмор

Најново од Вести