Во 2018-та: Македонија во НАТО?

//

Правејќи оцени на годините што изминуваат и на тие што доаѓаат, 2017 година ја оценив како крајно непредвидлива година. Оцената ја базирав на фактот дека во прогнозата за 2016 година, во значајни настани воопшто не ги вклучив претседателските избори во САД, претпоставувајќи дека ќе победи статус квото, односно Хилари Клинтон. Победата на Доналд Трамп ја направи 2017-та крајно непредвидлива. Повеќемина сметаат дека Трамп е првиот постидеолошки претседател, дека ќе значи унилатерализам, на пример како признавањето на Ерусалим за главен град на Израел, но и повеќе, ќе значи напуштање на политика заснована на вредности како демократија и човекови права и вртење кон трансакциска политика или што има тука за Америка? Тоа би било крај на седум децении на Пакс американа, крај на Западот како вредносен поим, негово сведување на чиста географија и враќање на реалполитиката на голема врата… (Прочитајте го целиот напис овде)Претходна статија

Кворумот пресуден дали во вторник ќе се гласа Законот за јазици

Следна статија

Крајната десница во Полска- шанса и закана за владејачката гарнитура

Најново од Истакнато

Ќорсокак

Пишува: Владимир Перев На 24 јуни 2022 година стана пресврт, револуција во менталната матрица на бугарите