|

Во Србија не знаеме што јадеме, реагираат од Организацијата на потрошувачите и контрола на храната

Претседателот на Националната организација на потрошувачи на Србија, Горан Паповиќ изјави дека надлежните институции не се сериозно ангажирани за контрола на безбедноста на храната, а Советот за безбедност на храна не заседава веќе пет години.

По повод враќањето на втората пратка овошје за 15 дена од Хрватска поради употребата на забранетиот пестицид хлорпирифос, тој рече дека во Србија воопшто нема контрола на употребата на заштитни средства.

„Кај нас речиси и да нема контрола на употребата на пестициди, фунгициди, инсектициди и периоди на одвикнување. Националната организација на потрошувачи на Србија речиси десет години бара да се обезбедат средства за да може да испрати примероци на анализа во независна лабораторија, но тие не се доделени“, вели Паповиќ за Бета.

Тој додава дека Советот за безбедност на храна, при Министерството за земјоделство, кој треба да се занимава со проценка на ризик од областа на безбедноста на храната, формиран во мај 2017 година, не заседавал пет години.

Паповиќ рече дека Советот дава одобрение кога треба да се пушти во промет нов производ врз основа на составот наведен од производителот, а прашање е, како што рече, дали тој, како таков ќе се појави на пазарот.

Тој рече дека потрошувачите никогаш не дознале кога инспекцијата повлекла стока од пазарот поради неисправност, кој е нејзиниот производител, а така било и во случајот со праските што биле вратени од Хрватска.

Паповиќ рече дека не само производителите, туку и трговците се одговорни за безбедноста на храната. „Земјоделските аптеки кои продаваат заштитни производи се намножија и станаа побогати бидејќи имаат се, вклучително и производи за забрзано зреење на овошјето“, рече Паповиќ.

„Не ни е гајле што правеле во Индонезија, треба да знаеме кој го прекршил законот овде и зошто е казнет со 0,02 отсто од прометот кога законот дозволува казната да биде десет отсто“, рече Паповиќ.

Тој истакна дека во Србија „заштитата на потрошувачите е лоша и дека граѓаните не знаат што јадат“.Слични Објави