|

За папата Франциско смртта на мигрантите е неприфатлива

Смртта на мигрантите во Средоземно Море е „неприфатлива и речиси секогаш може да се избегне”, рече денеска папата Франциско, повторно повикувајќи ги креаторите на политиките во целиот регион да најдат решение за ова прашање на начин корисен за сите.

85-годишниот папа, син на италијански имигранти во Аргентина, често се залага за правата на мигрантите и постојано ги осудува условите во кои Средоземно Море е претворено во „огромни гробишта“.

„Неможноста да се најдат заеднички решенија (за миграцијата) продолжува да води до неприфатлива и речиси секогаш можна загуба на животи, особено во Медитеранот“, рече Франциско во пораката на конференцијата за надворешна политика во Рим Мед 2022 година.

Инсистирајќи дека миграцијата кон Европа не може да се запре, тој ги повика сите вклучени страни да најдат решение што може да биде „корисно за сите, гарантирајќи го и човечкото достоинство и заеднички просперитет“.

Миграцијата со години е политички жежок компир во Европа, а владите прибегнуваат кон сè поостри политики за да се обидат да го запрат приливот на мигранти и баратели на азил од Северна Африка и Блискиот Исток.

Еден од првите постапки на десничарската влада на италијанската премиерка Џорџа Мелони беше одбивањето на хуманитарен брод за спасување мигранти, принудувајќи го да отплови сè до Франција, што предизвика бесна расправија со Париз.

Според податоците на агенцијата за бегалци на ОН, УНХЦР, годинава преку Средоземно Море во Европа пристигнале околу 136.500 мигранти, а повеќе од 1.800 од нив загинале или исчезнале.Слични Објави