|

За три недели Рашковски ќе ја чуе пресудата за „Софтвери“

За три недели, ексгенералниот секретар Драги Рашковски ќе ја чуе пресудата на Кривичниот суд за случајот „Сотфтвери“ каде е обвинет. Судијката Фанка Јанчулева – Михаиловска, рочиштето го закажа за шести јули. Пресудата доаѓа по година и половина континуирани судења, изведување докази, сослушување сведоци, докажување.

Рашковски и во завршните зборови уверуваше дека нема вина. Тој посочи дека очекува ослободителна пресуда. Истото го кажаа и останатите обвинети во случајот – од хонорарци, до сопственици на фирми, како и ангажираните надворешни соработници во Владата.

Обвинителката Ивана Трајчева од судот очекува осудителна пресуда и казна согласно отежителните и олеснителните околности. Согласно доставеното имотно правно барање од Државното правобранителство на Р.С.Македонија, обвинителството предложи обвинетите да ја надоместат штетата во вкупен износ од 18.794.137,00 денари во корист на Буџетот на државата.

Рашковски се гони бидејќи Обвинителството смета дека како генерален секретар на Владата, спровел постапка за јавна набавка спротивно на прописите, која претходно ја договорил со фирмата која го добила тендерот. Во прилог на ова, Обвинителството вели дека Рашковски дал и насоки како да се изготви техничката спецификација на јавната набавка.

Освен ова, Обвинителството го гони и дека делел хонорари на хонорарци, на кои потоа им одзел дел и си ги зел за себе. Покрај него, обвинети се и професори на ФИНКИ, но и сопственикот на фирмата „Инвока груп“ кои ги добивал наместените набавки, Даниел Станчев.



Слични Објави