| |

Земјите од ЈИЕ заеднички ќе го контролираат малото и лесно оружје

Замениците-министри за внатрешни и надворешни работи на земјите од Југоисточна Европа (ЈИЕ) изразија решителност во иднина заеднички да работат на контролата на малото оружје и лесното вооружување во регионот.

Оваа обврска е наведена во заедничката изјава усвоена на регионалната конференција на високо ниво „Јакнење на обврските за контрола на малото оружје и лесното вооружување во ЈИЕ“ што синоќа заврши во Подгорица, Црна Гора.

Со заедничката изјава е засилена обврската за борба против недозволената трговија со овој тип на оружје, како и разработка на „Мапа на патот за контрола на малото оружје и лесното вооружување на Западен Балкан“, која во текот на годината треба да биде усвоена на Самитот на Западен Балкан во Лондон како дел од Берлинскиот процес.

Конференцијата ја организираше Центарот за контрола на малото оружје и лесно вооружување во Југоисточна и Источна Европа, под покровителство на Регионалниот совет за соработка и Сојузна Република Германија.

Регионалниот совет за соработка е оперативното тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа – ПСЈИЕ, чиј основач и полноправен член е и Република Македонија.

Заменик-министерот внатрешни работи на Македонија Агим Нухиу на конференцијата потенцираше дека е „особено важно да се воспостави соодветен систем за евиденција и контрола на оружјето, кој ќе помогне во понатамошните постапки за пронаоѓање на оружјето со кое евентуално е извршено одредено кривично дело, а со тоа и самиот сторител“.

Тој ги презентираше активностите на македонската полиција во однос на проблематиката со малото и лесно оружје, и нагласи дека е неопходно интензивирање на соработката, како на регионално ниво, така и пошироко.

Извор: МетаСлични Објави