ИТАЛИЈАНСКИ НОВИНАР РАСКАЖУВА КАКО МАФИЈАТА ЈА КОРИСТИ КРИЗАТА СО КОРОНАВИРУСОТ

//

Италијанската мафија им нуди храна на сиромашните и им дава заеми без камати само за да го зголеми своето влијание во земјата, предупредува познатиот новинар Роберто Савиано.

Тој стана познат откако ја објави својата книга „Гомора“, која ги открива тајните на неаполската мафија, Камора. Од тогаш, Савиано живее во Њујорк под полициска заштита бидејќи постојано добива закани по неговиот живот.

Според него, италијанската мафија сака да ги завладее малите бизниси кои се на работ, додека земјата очекува да добие помош од ЕУ за да им помогне.

„Ако Европа не интервенира наскоро, множењето на мафијашки пари ќе се префрли во Германија, Франција, Шпанија, Холандија, Белгија и наскоро ќе биде неограничено“, вели Савиано.На најниско ниво, мафијата нуди храна на сиромашните, а за возврат бара услуги.

„Покрај тоа, во Неапол, Камора дава позајмници без камата, а за возврат бара услуги“, додава Савиано.

Според него, мафијата бара од луѓето да гласаат за време на избори за одредени лица или пак да потпишуваат фиктивни договори со цел да сокријат некој бизнис што во суштина го раководи мафијата. посредник.

Претходна статија

ОТКРИЕНИ ШЕСТ НОВИ ВИДОВИ НА КОРОНА ВИРУС КОИ ГИ ПРЕНЕСУВААТ ЛИЛЈАЦИТЕ

Следна статија

ВОЗИЛО УДРИ ВО 79-ГОДИШНА ЖЕНА ВО РЕСЕН

Најново од Вести