По дома / По надвор

ВРЕМЕНИОТ МАКЕДОНСКИ АМБАСАДОР ВО БУГАРИЈА ПОВИКАН ВО СОФИСКОТО МНР ПОРАДИ СПИСОЦИТЕ НА БУГАРИ ШТО СЕ ШИРАТ НА FACEBOOK

Денеска во бугарското МНР бил повикан на разговор времениот амбасадор на Р. Македонија во Бугарија. На средбата бугарската страна изјавила дека ги оценува брзите активности на властите во Скопје за…

Краток спој

„ДОБРИТЕ БУГАРИ“ СЕ ЦАРЕВИ

Пред неколку дена познатиот македонски интелектуалец и граѓански активист Жарко Трајаноски се обиде да внесе малку разумност и да ја смири топката по (не)братското вето на соседна Бугарија, пишувајќи дека…

Култура

ОРКЕСТАРОТ ПРИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЛ „ЉУПЧО САНТОВ“ СО ПРВА НАГРАДА НА МЕЃУНАРОДНИОТ МУЗИЧКИ НАТПРЕВАР „СЕРГЕЈ МИХАЈЛОВ“ ВО ШТИП

Оркестарот на изворни народни инструменти при Фолклорниот ансамбл „Љупо Сантов“ од Оризари освои прва награда во категоријата традициски состави на Меѓународниот музички  натпревар „Сергеј Михајлов“ во Штип, што се одржа…

Љубовни приказни

ХРОНИКА НА ЕДНА САМОУБИСТВЕНА ЉУБОВ: ЛОРА КАРАВЕЛОВА И ПЕЈО ЈАВОРОВ

Во ноќта на 29 наспроти 30 ноември 1913, на подот во станот на семејство Јаворови, на улица „Раковски“ бр. 136 лежат маж и жена. Жената се вика Лора и е…